Ciasto "Żonkil"

Gdy tylko zobaczyłam to ciasto u zauberi, od razu się nim zachwyciłam. Martwiłam się tylko, że nie uda mi się go zrobić, gdyż nie posiadałam winianu potasu, który w Polsce jest raczej trudny do zdobycia (dopiero dziś, po fakcie, dowiedziałam się, że można go zamówić przez Internet np. tutaj). Wyczytałam jednak, że można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym w ilości trzy razy większej od ilości winianu. Postanowiłam zaryzykować i użyć soku.
Udało się :)
Ciasto wyszło puszyste, lekkie i gąbczaste. W smaku przypomina trochę biszkopt :) No i wygląda naprawdę ładnie. Najprawdopodobniej upiekę ją ponownie już wkrótce – dla babci, ona lubi te moje „nowoczesne” i „wymyślne” wypieki ;)

Zdjęcie - Ciasto "Żonkil" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO ŻONKIL
ciasto białe:
6 białek,
½ łyżeczki wodorowinianu potasu (cream of tartar) lub 1 i ½ łyżeczki soku z cytryny (ja dałam sok),
½ łyżeczki soli,
2/3 szklanki cukru pudru,
½ szklanki mąki,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
ciasto żółte:
6 żółtek,
skórka otarta z ½ cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego,
¼ łyżeczki soli,
¾ szklanki cukru pudru,
¾ szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¼ szklanki wrzącej wody

Ciasto białe: Jajka ubijać przez chwilę, aż zaczną się pienić. Wtedy dodać wodorowinian potasu (lub sok z cytryny) i sól. Ubijać do momentu aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie będzie bardzo sztywna. Szybko wmieszać wanilię. Przesiać cukier i mąkę cztery razy (ja z lenistwa przesiałam tylko 2 razy :P). Ostrożnie wmieszać łyżką do piany z białek. Umieścić w dobrze natłuszczonej formie (najlepiej z kominkiem, ja użyłam formy babkowej). Odstawić na bok.

Ciasto żółte: Żółtka ubijać 3 minuty. Dodać sól i wanilię, następnie ucierać stopniowo dodając cukier, aż powstanie jasna, puszysta masa. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia cztery razy (znowu przesiałam tylko dwa...:P) i dodawać ją na przemian z wrzątkiem, cały czas miksując. Ostrożnie przelać ciasto na wierzch ciasta białego. Piec ok. 50 minut w 160 stopniach. Najlepiej studzić początkowo przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto musi całkowicie wystygnąć (przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.

Ja jednak obawiałam się, że po wystudzeniu będzie trudniej wyjąć babkę z formy, dlatego zrobiłam to gdy była jeszcze ciepła, po 30 minutach. Nic złego się nie stało :P

(oryginalny przepis pochodzi stąd)

Zdjęcie - Ciasto "Żonkil" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto "Żonkil" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mazurek kawowy z kajmakiem
1

Mazurek kawowy z kajmakiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sernik czekoladowo-kokosowy
1

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałwowo-czekoladowy mazurek
1

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kolorowa babka + film

Kolorowa babka + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Placuszki dyniowe na słodko
1

Placuszki dyniowe na słodko

Asik Asik
Moja kraina smaków

Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem
1

Dutch baby z karmelizowanym ja…

figmara figmara
figowe smaki

Owsianka z prażonymi jabłkami
1

Owsianka z prażonymi jabłkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placki na mleczku kokosowym z jabłkami
1

Placki na mleczku kokosowym z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasteczka z mielonych orzechów laskowych
1

Ciasteczka z mielonych orzechó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Boczniaki z porami

Boczniaki z porami

figmara figmara
figowe smaki