Ciasto z wiśniami i pianką

Ciasto z wiśniami i budyniową pianką jest leciutkie i pełne owoców. Ciasto kruche z duża ilością żółtek jest bardzo delikatne i kruchutkie. Świeże wiśnie są soczyste i nadają wspaniałego smaku i lekkiej kwaśności. Do tego wszystkiego pianka na bazie białek połączona z budyniem i olejem. Całość tworzy wspaniałe ciasto z wiśniami i w sezonie jest świetnym słodkim akcentem.

Rok temu robiłam ciasto ucierane z wiśniami, które jest bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Tutaj pomimo prostoty trzeba na efekt trochę dłużej poczekać.

Ciasto z wiśniami z tego przepisu uwielbiam i muszę przyznać, że wszyscy domownicy jedli je z wielkim apetytem. Bardzo podobne jest do ciasta w wersji z malinami. Ciasto z wiśniami jest wcale nie gorsze i warto je wypróbować w sezonie.

Ciasto kruche podczas upalnych dni należy bardzo szybko zagnieść. Za długie wyrabianie może spowodować, że ciasto będzie twarde i nie będzie kruche.

Do ciasta użyłam 500 g wiśnie, ale możesz dać więcej w zależności jak bardzo owocowe ciasto lubisz.

Ciasto z wiśniami uwielbiam i jest to kolejny wypiek latem, który mogę na pewno polecać.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z wiśniami.

Zdjęcie - Ciasto z wiśniami i pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z wiśniami i pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z WIŚNIAMI:

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 1/2 szklanki oleju

DODATKOWO:

  • 500 g wiśni, wydrylowanych
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do dużej miski lub na stolicę. Zimne masło kroimy na kawałki i szybko siekamy nożem razem z mąką. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna większa, druga troszkę mniejsza). Każdą owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2 godz do całkowitego zamrożenia.Wiśnie łączymy z bułką tartą i cukier, mieszamy.
Białka miksujemy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pod koniec łączymy powoli z cukier i miksujemy przez ok. 3 min. Zmniejszamy obroty miksera i przesiewamy do masy proszek budyniowy. Na koniec powoli wlewamy olej.
Formę o wym. 24×24 lub większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie i lekko dociskamy. Wykładamy wiśnie i następnie masę z białek. Na wierzch ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto z wiśniami i pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z wiśniami i pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z wiśniami i pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z wiśniami i pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z wiśniami i pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z wiśniami i pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z żurawiną i bezą
2

Kruche ciasto z żurawiną i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ciasto z wiśniami i pianką
2

Kruche ciasto z wiśniami i pia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kruche ciasto z agrestem i pianką
2

Kruche ciasto z agrestem i pia…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bożonarodzeniowy keks z lukrem i bakaliami

Bożonarodzeniowy keks z lukrem…

food² food²
Food Square

Piegusek z masą i ananasem
3

Piegusek z masą i ananasem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Tort Szwarcwaldzki (czarny las), najlepszy – przepis
22

Tort Szwarcwaldzki (czarny las…

ilovebake ilovebake
I Love Bake