Ciasto z truskawkami
Długa przerwa. Ale też dużo się u mnie działo. Nabrałam mnóstwo pozytywnej energii:)
W czasie mojej blogowej nieobecności mieliśmy dwie wspaniałe rodzinne uroczystości, oprócz tego, w pracy mam więcej pracy (co mnie bardzo cieszy:)), no i jeszcze ta piękna pogoda!
Ale już szybko przechodzę do konkretów:
Zapraszam na ciasto, z ... nietrudno zgadnąć ... z truskawkami :) Wilgotne, delikatne i nie za słodkie. Pyszne! Przepis wzięłam od Abbry, zmieniając tylko maślankę na jogurt i rezygnując z kruszonki. Chciałam ciasto na już i dlatego nie zrobiłam kruszonki, ale następnym razem ją dodam:)
Ciasto jogurtowe z owocami
wymiary blachy 36 x 26 cm
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
1 cukier waniliowy
ok.500 g truskawek
Truskawki pokroić na pół lub na ćwiartki.
Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Truskawki wyłożyć na ciasto.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok. 30-35 minut (u mnie potrzebowało 45 minut). Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.