Ciasto z rurkami bez pieczenia

Ciasto z rurkami bez pieczenia, czyli doskonały deser na lato. Ciasto jest lekkie, kremowe z dodatkiem pysznych rurek o smaku kakaowym. Przepis jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim nie wymaga pieczenia.
Rurki do ciasta możesz wybrać o dowolnym smaku np. z kakaowym nadzieniem lub waniliowym. Ciasto przełożone jest herbatnikami kakaowymi, które z czasem miękną i ładnie dają się kroić na kawałki.
Krem na bazie śmietanki i mascarpone jest niezwykle lekki, puszysty i doskonale pasuje do rurek kakaowych. Na herbatniki wyłożyłam polewę czekoladową, natomiast jeśli lubisz słodsze ciasta możesz zamienić na mleczną.
Ciasto z rurkami wykonaj kilka godzin wcześniej przed podaniem, aby herbatniki i rurki miały czas zmięknąć.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy.
CIASTO Z RURKAMI BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny*
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 opakowanie rurek np. z kakaowym nadzieniem
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 18%
- 80 g gorzkiej czekolady
* żelatynę można zastąpić zwiększając ilość mascarpone
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek prosto z lodówki miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na ciasto połowę kremu. Układamy rurki jedna obok drugiej i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Układamy herbatniki i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kremówkę podgrzewamy dosyć mocno. Dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy do stężenia na około 15 min.