Ciasto z rabarbarową bezą
Nieduże ciasto z pierwszym w sezonie, cieniutkim jeszcze i zielonym rabarbarem. Ucierane, z czapą piany z białek z zatopionymi w niej kawałkami rabarbaru. Pyszne!
Ciasto z rabarbarową bezą tortownica 23 cm
300 g (2 szkl) rabarbaru pokrojonego na plastry grubości 0,5 cm
1/3 szkl cukru
100 g miękkiego masła
0,5 szkl. cukru
2 jajka
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu (kefiru, maślanki, kwaśnego mleka lub śmietany)
2 białka
szczypta soli
0,5 szkl cukru
Dwie godziny przed robieniem ciasta przygotować rabarbar. Odciąć końcówki rabarbaru (nie obierając go z włókien) i pokroić w plasterki 0,5 cm. Zasypać je cukrem i odstawić, aby puścił sok. Przed samym rozpoczęciem robienia ciasta włączyć piekarnik na 170°C i odsączyć rabarbar na sitku. Powstały sok można zagotować z dodatkiem wody i użyć jako kompotu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać po jednym jajku i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do minimum (lub zamienić go na łyżkę – tak ja robię) i wsypać połowę mąki. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Wlać jogurt, lekko wymieszać i na koniec resztę mąki. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Czystymi mieszadłami ubić pianę z dwóch białek i soli na sztywno. Wsypać cukier i miksować razem przez dwie minuty. Do piany dodać dobrze odsączony rabarbar i wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 minut.