Ciasto z rabarbarową bezą

Ciasto z rabarbarową bezą

Zdjęcie - ciasto z rabarbarową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie lubię narzekać. Narzekanie postarza mnie bardziej niż kolejny siwy włos, które z resztą lubię u siebie i u innych.
Upływ czasu przyjmuję bez jęczenia i paniki.
Niczego w życiu nie żałuję, uważam, że wszystko zdarzyło się celowo i czegoś mnie nauczyło.
Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy.
Często słyszę od różnych ludzi, że życie jest niesprawiedliwe. Im dłużej o tym myślę, tym bardziej jestem przekonana, że życie jednak jest sprawiedliwe. Każdy, od naszych bliskich, poprzez zwykłych ludzi z ulicy do celebrytów włącznie ma w swoim życiu coś, co mu dokucza i niepokoi. Różnicą jest to, że jedni mówią sobie c’est la vie i idą dalej, a drudzy walczą.
Dla tych, którym trudno uporać się z życiowymi przeszkodami mam proste ciasto z rabarbarową bezą. Nieduże, ale za to słodkie i poprawiające nastrój!

Ciasto z rabarbarową bezą
tortownica 23 cm

300 g (2 szkl) rabarbaru pokrojonego na plastry grubości 0,5 cm
1/3 szkl cukru


100 g miękkiego masła
0,5 szkl. cukru
2 jajka
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu (kefiru, maślanki, kwaśnego mleka lub śmietany)


2 białka
szczypta soli
0,5 szkl cukru

Dwie godziny przed robieniem ciasta przygotować rabarbar.
Odciąć końcówki rabarbaru (nie obierając go z włókien) i pokroić w plasterki 0,5 cm. Zasypać je cukrem i odstawić, aby puścił sok.
Przed samym rozpoczęciem robienia ciasta włączyć piekarnik na 170°C i odsączyć rabarbar na sitku. Powstały sok można zagotować z dodatkiem wody i użyć jako kompotu.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać po jednym jajku i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do minimum (lub zamienić go na łyżkę – tak ja robię) i wsypać połowę mąki. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Wlać jogurt, lekko wymieszać i na koniec resztę mąki. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
Czystymi mieszadłami ubić pianę z dwóch białek i soli na sztywno. Wsypać cukier i miksować razem przez dwie minuty. Do piany dodać dobrze odsączony rabarbar i wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 40-45 minut.
Zdjęcie - ciasto z rabarbarową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów