Ciasto z rabarbarem
Maj to na prawde cudowny miesiac. Uwielbiam go za ten urodzaj wszelkich owocow i warzyw, do ktorych zatesknilam po ponurej zimie. Ciesze sie tez z tego, ze niektore z nich moge miec z wlasnego ogrodu lub z ogrodkow znajomych. Z wielka przyjemnoscia przygotowuje wtedy ulubione dania. Tym razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale do popoludniowej herbaty lub podwieczorku na lonie natury.
Ciasto z rabarbarem i Amaretto
skladniki:
- 300g rabarbaru
- 200g maki
- 170g cukru + 20g
- 3 jajka
- 3 lyzki Amaretto
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100ml oliwy
- cukier puder do posypania
wykonanie: Rabarbar kroimy na kawalki, wykladamy na blaszke, posypujemy 20g cukru i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut. Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy oliwe i Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Calosc energicznie mieszamy. Foremke keksowke wykladamy papierem do pieczenia i wykladamy do niej czesc ciasta. Na ciasto kladziemy czesc rabarbaru i przykrywamy reszta ciasta. Na wierzch kladziemy reszte owocu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy ciasto kolejne 30 minut. Sprawdzamy za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie upieklo. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.