Ciasto z rabarbarem
... i truskawkami lub też bez truskawek. Wedle gustu. Najważnieszy jest tutaj jednak rabarbar, który nareszcie pojawił się w sklepach. Ciasto jest puszyste z cytrynowym posmakiem.
Szybki, wiosenny przysmak do kawy.
Składniki: 150 g masła w temperaturze pokojowej 0,75 szklanki cukru 3 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli sok z jednej cytryny i skórka z niej otarta 0,5 szklanki mleka 2 grube łodygi rabarbaru kilka truskawek, mogą być mrożone 1 łyżeczka cynamonu 0,5 szklanki cukru
Przygotownie:
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
2. Masło, cukier i otartą skórkę z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. 3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy. Dodać szczyptę soli. 4. Dodać sok z cytryny, wymieszać dokładnie. Na końcu dodać mleko i wymieszać. 5. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z łyżeczką cynamonu i cukrem. 6. Formę do pieczenia 22 x 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
7. Przełożyć ciasto do formy. Na wierzch wyłożyć rabarbar z cukrem i cynamonem. Dodać na wierzch kilka truskawek . 8. Piec około 45 minut, aż ciasto będzie odchodzić od formy. 9. Ostudzić ciasto w formie. Posypać lekko ostudzone ciasto cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Szybki, wiosenny przysmak do kawy.
Składniki: 150 g masła w temperaturze pokojowej 0,75 szklanki cukru 3 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli sok z jednej cytryny i skórka z niej otarta 0,5 szklanki mleka 2 grube łodygi rabarbaru kilka truskawek, mogą być mrożone 1 łyżeczka cynamonu 0,5 szklanki cukru
Przygotownie:
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
2. Masło, cukier i otartą skórkę z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. 3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy. Dodać szczyptę soli. 4. Dodać sok z cytryny, wymieszać dokładnie. Na końcu dodać mleko i wymieszać. 5. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z łyżeczką cynamonu i cukrem. 6. Formę do pieczenia 22 x 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
7. Przełożyć ciasto do formy. Na wierzch wyłożyć rabarbar z cukrem i cynamonem. Dodać na wierzch kilka truskawek . 8. Piec około 45 minut, aż ciasto będzie odchodzić od formy. 9. Ostudzić ciasto w formie. Posypać lekko ostudzone ciasto cukrem pudrem.
Smacznego! :)