Ciasto z rabarbarem i imbirem

Bardzo się cieszę, że jest już wiosna i można korzystać z jej dobrodziejstw! W ogródku pojawił się między innymi nowalijkami rabarbar, a w sklepach są już całkiem smaczne truskawki, mogę więc cieszyć się smakiem ciast z ich dodatkiem. Na dzisiejszy deser przygotowałam bardzo proste ucierane ciasto z rabarbarem i imbirem no i oczywiście z truskawkami. Ciasto spodoba się zapewne wszystkim, którzy cenią sobie szybkie i łatwe przepisy na domowe wypieki. Zdarza się, że ciasto ucierane potrafi być kapryśne, ale jeśli składniki użyte do przygotowania ciasta będą miały temperaturę pokojową, to zapewniam Was, że ciasto będzie wspaniałe. Smak ciasta jest obłędny mocno imbirowy z kwaśną nutą rabarbaru i cudownym aromatem truskawek oraz dużą ilością chrupiącej i aromatycznej kruszonki. Zabierajcie się do przygotowania, a ja zasiadam z filiżanką herbaty do rozkoszowania się nim 🙂

Ciasto z rabarbarem i imbirem Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 40 min Całkowity czas 50 min Autor: Anna Typ dania: Deser Ilość porcji: 12 Składniki Składniki na ciasto
  • 140 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 140 g drobnego cukru
Składniki na kruszonkę
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 70-80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
Dodatkowo
  • 180 g rabarbaru
  • 6-8 truskawek pokrojonych w kostkę
Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  2. Do miski przesiać mąkę dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę
  3. Do suchych składników dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników, trwa to bardzo krótko
  4. Zagnieść składniki na kruszonkę
  5. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką
  6. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, a na jego wierzch ułożyć obrany i pokrojony na około 1-2 cm kawałki rabarbar i truskawki na owoce rozsypać kruszonkę
  7. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut opcja górnej i dolnej grzałki
  8. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem
  9. Smacznego!
Notatki Jajka, masło powinny mieć temperaturę pokojową. Masło i jajka najlepiej wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem ciasta. Jajka można również ogrzać w ekspresowym tempie w ciepłej wodzie. Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy