Ciasto z rabarbarem

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Lekkie ciasto z musem rabarbarowym i galaretką, doskonałe na upalne dni Polecam.

biszkopt
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła

W misce wymieszać mąki z proszkiem - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukru. Na końcu wymieszać delikatnie z żółtkami oraz mąkami i roztopionym masłem (przestudzonym). Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić w uchylonym piekarniku.

  • 1,5 - 2 kg oczyszczonego rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 galaretki poziomkowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1,5 szklanki gorącej wody

Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem i poddusić, tak aby częściowo się rozpadł, ale też żeby zostało sporo kawałków. Do gorącej masy wsypać dwie galaretki u mnie o smaku poziomki i wymieszać tak by żelatyna się rozpuściła. Zostawić do wystygnięcia, gdy masa będzie już lekko tężała wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Kolejną galaretkę tym razem wiśniową  rozpuścić w wodzie i pozostawić do wystudzenia , a gdy będzie już lekko tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia ja zostawiam na noc.

Smacznego

Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy