Ciasto z rabarbarem


Przepis na to ciasto jest z mojej rodzinie odkąd pamiętam. Uwielbialiśmy je ze względu na szybkość przygotowania, smak i możliwe wariacje.
W każdy weekend w sezonie wakacyjnym mama została przymuszana do pieczenia go z rabarbarem, truskawkami lub morelami. Teraz, gdy nadchodzi sezon rabarbarowy Krzysiek zaczyna marudzić o to ciasto. Przy czym próba przemycenia jakiegoś innego ciasta zostaje spacyfikowana, bo jemu smakują najbardziej 2 ciasta z rabarbarem i koniec kropka ;-).

Kilka dni temu udało mi się na targu kupić rabarbar, z czego byłam bardzo zadowolona. Od razu zabrałam się za pieczenie. Kilka minut pracy, trochę pieczenia a radość małża wielka.

Ucierane ciasto z rabarbarem

Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka
250 g masła
2 łyżki śmietany kremówki
1 i ½ szklanki cukru
¾ szklanki mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar
Sok z ½ cytryny
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Włączyłam piec na temp 170 st C. Rabarbar umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę, spryskałam sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Odstawiłam. Masło, śmietanę, cukier i jajka utarłam w dużej misce. Dodałam mleko, przesianą mąkę i proszek. Zmiksowałam razem. Przełożyłam do dużej brytfanny i na wierzchu położyłam rabarbar. Piekłam około 45 min.


Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy