Ciasto z orzechami
To ciasto zdecydowanie poprawia humor w chłodny jesienny dzień. A o kaloriach można na chwilę zapomnieć ;) Ponieważ masa jest bardzo słodka, spód nie zawiera cukru, dzięki czemu można zjeść nieco większy kawałek bez narażenia się na "przesłodzenie".
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
duża łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtek
150 g masła
4 łyżki gęstej śmietany
Na wierzch:
6 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
200 g orzechów włoskich
puszka (400 ml) mleka skondensowanego słodzonego
tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
Mleko skondensowane w puszce gotuj w garnku z wodą przez 2 godziny, następnie odstaw do przestygnięcia.
Z podanych składników zagnieć ciasto, włóż je na godzinę do lodówki, następnie rozwałkuj na natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blasze. Ubij pianę z białek, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wyłóż pianę na ciasto i na pianie rozsyp orzechy. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut, następnie zostaw, aby trochę przestygło. Na orzechy wyłóż masę z mleka skondensowanego. Czekoladę rozpuść na parze, wymieszaj z mlekiem, posmaruj ciasto z wierzchu. Zanim podasz ciasto, poczekaj, aż polewa zastygnie.