Ciasto z orzechami

To ciasto zdecydowanie poprawia humor w chłodny jesienny dzień. A o kaloriach można na chwilę zapomnieć ;) Ponieważ masa jest bardzo słodka, spód nie zawiera cukru, dzięki czemu można zjeść nieco większy kawałek bez narażenia się na "przesłodzenie".

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki

duża łyżeczka proszku do pieczenia

6 żółtek

150 g masła

4 łyżki gęstej śmietany

Na wierzch:

6 białek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru pudru

200 g orzechów włoskich

puszka (400 ml) mleka skondensowanego słodzonego

tabliczka gorzkiej czekolady

5 łyżek mleka

Mleko skondensowane w puszce gotuj w garnku z wodą przez 2 godziny, następnie odstaw do przestygnięcia.

Z podanych składników zagnieć ciasto, włóż je na godzinę do lodówki, następnie rozwałkuj na natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blasze. Ubij pianę z białek, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wyłóż pianę na ciasto i na pianie rozsyp orzechy. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut, następnie zostaw, aby trochę przestygło. Na orzechy wyłóż masę z mleka skondensowanego. Czekoladę rozpuść na parze, wymieszaj z mlekiem, posmaruj ciasto z wierzchu. Zanim podasz ciasto, poczekaj, aż polewa zastygnie.

Zdjęcie - Ciasto z orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy