Ciasto z Nutellą – przepis

Ciasto delikatne, pulchne z dosyć wyraźnym smakiem Nutelli. Proste do zrobienia, z pięknym zapachem wanilii, który unosi się podczas pieczenia. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 128 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 1/4 szklanki cukru
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 350 g nutelli
W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. W kolejnej miseczce miksujemy na średnich obrotach miksera masło razem z cukrem, przez ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym jajku i ekstrakt z wanilii. Wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników dodajemy do mokrych, miksujemy na małych obrotach do połączenia. Formę ( keksówka ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta lub kaszą manną. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną cześć wykładamy do foremki, następnie dodajemy połowę kremu Nutella, lekko rozsmarowujemy. Przykrywamy kolejną częścią ciasta i ponownie rozsmarowujemy krem Nutella. Wykładamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w temp. 160 C przez 1 godz. 10 min, do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika po ok. 15 min. i zostawiamy do wystudzenia. Smacznego.
Tagi: Nutella