Ciasto z nektarynkami – przepis

W oryginalnym przepisie ciasto było ze śliwkami, ale postanowiłam wykorzystać sezon na nektarynki i wyszło mi takie oto ciasto:). Nie obyło się bez wpadek, ponieważ podczas przenoszenia ciasto chciało lądować na podłodze, na szczęście w porę je uratowałam i tylko gdzieniegdzie się odkruszyło:). Walczę ciągle z moją wadą, mianowicie niecierpliwością. Ciasto po prostu nie może poleżeć do wystudzenia, nie dam rady się powstrzymać i muszę zaraz szybciutko robić fotki i jak najszybciej jeść, a może to łakomstwo? Mimo wszystko pysznie słodkie ciasto z nektarynkami okazało się sukcesem:). Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 11/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ok. 8 połówek nektarynek, bez pestki
Miękkie masło przekładamy do miseczki i miksujemy na puszystą masę, na koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Do masła dodajemy olej i ekstrakt i ponownie miksujemy, aż masa będzie kremowa.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy do powstałej wcześniej masy.
Tortownice o wym. ok. 26 cm lub mniejszej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do niej ciasto, układając na wierzch połówki nektarynek. Pieczemy w 180 C przez ok. 30-35 min. do suchego patyczka. Ja dodatkowo po upieczeniu oprószyłam cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne bo ciasto jest i tak dosyć słodkie. Smacznego.
Tagi: Nektarynki, Owoce