Ciasto z masą i czekoladowym ganache
Kakaowy biszkopt, czekoladowy ganache oraz masa budyniowa przygotowana na budyniu o smaku toffi, a następnie połączona z bitą śmietanką, mascarpone, mielonymi orzechami oraz nutellą. Pyszna, słodka, dosyć miękka.
Ciasto warto przechowywać w chłodnym miejscu.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 110 g drobnego cukru
- 80 g mąki tortowej
- 15-20 g kakao
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju
Masa:
- 700 ml mleka
- 2 op. budyniu o smaku toffi, bez cukru
- 5-6 łyżek cukru
- 500 g mascarpone
- 330 ml śmietanki 36%
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
Ganache czekoladowy:
- 180 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady (u mnie mleczna i deserowa)
Dodatkowo:
- mielone + posiekane orzechy do posypania
- czekoladowe chipsy do dekoracji – opcjonalnie
Biszkopt:
Białka ubijamy, a gdy mocno się spienią zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia (mieszamy szpatułką lub miksujemy na najniższych obrotach miksera. Przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.
Masa:
Dwie szklanki mleka (500 ml) wlewamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
Pozostałe mleko (200 ml) wlewamy do większego garnuszka. Wsypujemy proszek budyniowy. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszankę wlewamy cienkim strumieniem na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy i gotujemy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do schłodzenia (wierzch można zabezpieczyć folią spożywczą – powinna stykać się z powierzchnią budyniu, wówczas na powierzchni budyniu nie utworzy się grubsza „skórka”).
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do gęstniejącej śmietanki (powinna zgęstnieć, ale nie może być ubita na sztywno) dodajemy serek mascarpone, nutellę oraz zimny budyń (ja wstrzymuję miksowanie i od razu dodaję do miski wszystkie składniki), miksujemy razem do połączenia. Na koniec dodajemy mielone orzechy, mieszamy. Odstawiamy.
Ganache:
Śmietankę podgrzewamy w małym rondelku. Zdejmujemy z palnika tuż przed momentem wrzenia. Do gorącej śmietany dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Po chwili mieszamy, do połączenia. Odstawiamy do zgęstnienia (ja przygotowałam ganache jak już budyń lekko się przestudził).
Składanie:
Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden z nich smarujemy połową czekoladowego ganache. Wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na nim rozprowadzamy pozostały krem czekoladowy (ganache) oraz masę orzechową. Wierzch posypujemy mielonymi/siekanymi orzechami.
Odstawiamy do schłodzenia.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym