Ciasto z makiem na białkach
Od dawna już szukałam skutecznego pomysłu na zużycie tych białek, których ilośc urosła do rozmiaru już chyba jakiś dwóch litrów w zamrażarce. Zazwyczaj do ciast i deserów w większej ilości wykorzystuje się żółtka. A ja nie lubię marnotrawstwa, więc białka mroziłam. Podobno białka można rozcieńczyć wodą i wykorzystać do podlewania drzewek w ogródku, że to jest swego rodzaju odżywka. Nie wiem, bo ogródka nie posiadam, więc nie próbowałam.
Poza tym kilka dni temu potrzebowałam ciasto do pracy "na wczoraj", mieliśmy takie małe zakończenie pracy kilku osób. Pamiętałam, że gdzieś widziałam ciasto na białkach więc "pogooglowałam" i okazało się, że ciasto makowe na białkach nazywane jest również ciastem szklankowym. Ponadto przepis znajduje się na tak wielu stronach, że chyba nie ma tu sensu podawać wszystkich źródeł, bo nie wiem kto jako pierwszy opublikował tenże przepis.
Ja skorzystałam z przepisu BeatySz z forum www.cincin.cc i podaje bez większych zmian poniżej.
Ciasto jest fajne, bo przypomina mi troszkę bezy i jest takie nieco elastyczne szczególnie następnego dnia. :) W pracy, ciasto wszyscy chwalili i chyba nawet im bardziej smakowało niż drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, które wtedy też przygotowałam. :)
Składniki:
1 szklanka (cup) mąki
1 szklanka (cup) maku (suchego, nie mielonego)
1 szklanka (cup) białek
1 szklanka (cup) cukru
0,5 szklanki (cup) zimnego stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (orzechy, rodzynki, skórka) - ja dałam tylko rodzynki
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać powoli do białek, wsypać mak, wlać masło, dodać bakalie, wymieszać. Piec w formie keksówce około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Poza tym kilka dni temu potrzebowałam ciasto do pracy "na wczoraj", mieliśmy takie małe zakończenie pracy kilku osób. Pamiętałam, że gdzieś widziałam ciasto na białkach więc "pogooglowałam" i okazało się, że ciasto makowe na białkach nazywane jest również ciastem szklankowym. Ponadto przepis znajduje się na tak wielu stronach, że chyba nie ma tu sensu podawać wszystkich źródeł, bo nie wiem kto jako pierwszy opublikował tenże przepis.
Ja skorzystałam z przepisu BeatySz z forum www.cincin.cc i podaje bez większych zmian poniżej.
Ciasto jest fajne, bo przypomina mi troszkę bezy i jest takie nieco elastyczne szczególnie następnego dnia. :) W pracy, ciasto wszyscy chwalili i chyba nawet im bardziej smakowało niż drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, które wtedy też przygotowałam. :)
Składniki:
1 szklanka (cup) mąki
1 szklanka (cup) maku (suchego, nie mielonego)
1 szklanka (cup) białek
1 szklanka (cup) cukru
0,5 szklanki (cup) zimnego stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (orzechy, rodzynki, skórka) - ja dałam tylko rodzynki
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać powoli do białek, wsypać mak, wlać masło, dodać bakalie, wymieszać. Piec w formie keksówce około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!