Ciasto z makiem i bitą śmietaną

Ciasto z makiem i bitą śmietaną

Zdjęcie - Ciasto z makiem i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś dla odmiany coś bardzo prostego, delikatnego, puszystego i leciutkiego. To ciasto zachwyci zarówno dużych jak i małych amatorów słodkości. Delikatne ciasto biszkoptowe na bazie żółtek, stąd jego intensywny kolor, ciasto makowe na białkach i krem na bazie bitej śmietany i galaretki owocowej. Ja użyłam truskawkowej, by przywołać choć aromat ciepłych słonecznych dni, ale tak naprawdę możecie użyć takiej jaką lubicie.

Do wykonania tego ciasta nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności i na pewno poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w domowych wypiekach. Jest pyszne, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie, także będzie cieszyć nie tylko podniebienie ale i oczy.

Biszkopt:

  • 2 jajka,
  • 8 żółtek,
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wtedy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można to zrobić na najniższych obrotach miksera, lub przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Ciasto makowe:

  • 8 białek,
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki maku sypkiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Do ubitej piany wsypujemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm), wyrównujemy. Pieczemy około 35-40 minut w 160 st C.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
  • 1 szklanka wrzątku
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie powolutku wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.

Złożenie ciasta:

Jasny placek biszkoptowy, połowa kremu śmietankowego, ciasto makowe, reszta kremu i na wierzch druga połowa biszkoptu. Można ją posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego

Modyfikacje:

  • do masy śmietankowej można dodać ulubione owoce np brzoskwinie, borówki czy truskawki
  • przed wyłożeniem kremu ciasto można posmarować dżemem
Zdjęcie - Ciasto z makiem i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Może skusicie się również na:

Zdjęcie - Ciasto z makiem i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z makiem i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z makiem i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto pyzie Makowa pokusa Smaczek




Kategorie przepisów