Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka”

Ciasto „biedronka” to jedno z piękniejszych wypieków jakie do tej pory robiłam. Czerwone kropki w cieście są urzekające i dają ciekawy efekt wizualny. Ciasto podpatrzyłam kiedyś u Dorotus i wiedziałam, że je wykonam prędzej czy później. Zmieniłam krem, w którym dodałam truskawki w połączeniu z kremówką i mascarpone. Ciasto „biedronka” poza tym, że ciekawe wygląda jest bardzo lekkie i delikatne. Biszkopt, krem i galaretka, czyli to co w lato uwielbiamy.

Kropki możesz dać większe lub mniejsze w zależności od tego na ile chcesz kawałków podzielić ciasto. U mnie były to dość duże kawałki. W środek jeszcze tężejącej galaretki możesz dodać również jagody lub borówki, aby dodatkowo wzmocnić efekt biedronki.

Krem jest bardzo delikatny, lekki i nie przesłodzony. Truskawki nadają różowego koloru i wzbogacają smak kremu. Wiórki kokosowe sprawiają, że ciasto ma niesamowity aromat i dodatkowo kokosowy smak. Ciasto polecam wykonywać szczególnie latem, ponieważ mamy wtedy dostęp do świeżych owoców.

„Biedronka” to ciasto, które możesz zaserwować na różnego rodzaju okazje. Pięknie wygląda na stole i goście na pewno będą pod wrażeniem takiego pomysłu. Pomimo wyglądu ciasto jest bardzo proste i masło skomplikowane.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z KREMEM TRUSKAWKOWYM „BIEDRONKA”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 450 ml wrzącej wody
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca ok. 3 min. Mąki przesiewamy bezpośrednio do masy białkowej w kilku partiach. Po każdym dodaniu bardzo delikatnie mieszamy najlepiej dużą drewnianą łyżką lub szpatułką, aby jak najmniej opadłą nam piana z białek. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24×24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 30 cm. W ten sposób biszkopt nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części. W górnej części wycinamy otwory np. kieliszkiem lub foremką do ciastek. U mnie otwory miały ok. 5 cm.

Galaretkę rozpuszczamy z gorącej wodzie, studzimy i przekładamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Truskawki miksujemy na mus (możemy przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek). Kremówkę i serek przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mus truskawkowy. Na koniec masę łączymy z wystudzoną żelatyną.

Jeden blat biszkoptu układamy w formie, nawilżamy ponczem i wykładamy masę (zostawiamy ok. 3-4 łyżek, aby posmarować wierzch). Nakrywamy blatem z dziurkami, lekko przyciskamy. Smarujemy wierzch kremem i oprószamy wiórkami, omijając wykrojone części. Dziurki napełniamy tężejącą galaretką, wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pudding chia z bananem i mango
1

Pudding chia z bananem i mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
1

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Kotleciki jajeczne II
1

Kotleciki jajeczne II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem
1

Szakszuka z pieczoną papryką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet biszkoptowy
1

Omlet biszkoptowy

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
2

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake