Ciasto z kremem cytrynowym i bezą
Cześć,
W ramach pierwszych dni wiosny i przeglądania przepisów ze strony Ani Starmach, postanowiłam upiec coś lekkiego i orzeźwiającego. Zapraszam na ciasto z kremem cytrynowym i bezą. Oryginalny przepis znajdziecie na stronie Ani Starmach.
Składniki na spód (średnica 26 cm):
- 200 gram mąki pszennej,
- 100 gram masła w temperaturze pokojowej,
- 2 płaskie łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Składniki na krem cytrynowy:
- 100 gram cukru pudru,
- 100 gram zimnego masła,
- 4 jajka,
- 4 cytryny,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na bezę:
- 140 gram cukru kryształu,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 4 białka jajek.
Making-of:
- Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki mieszamy. Ugniatamy z nich ciasto.
- Ciasto trzymamy minimum godzinę w lodówce pod folią.
- Następnie wałkujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy na równo brzegi. Środek nakłuwamy widelcem.
- Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia wraz z obciążeniem (groch, fasola). Pieczemy w temperaturze 170 stopni: pierwsze 20 minut z obciążeniem, drugie 20 bez.
- Przygotowanie kremu:
- Jajka ubijamy widelcem. Dodajemy cukier, skórkę startą z jednej cytryny, sok z czterech cytryn (dobrze odlać łyżeczkę soku aby wykorzystać go do bezy) oraz mąkę. Gotujemy cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Wtedy ściągamy ją z kuchenki, dodajemy zimne masło i szybko mieszamy aż masło się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę.
- Czekamy aż krem wystygnie i wylewamy go na upieczony, ostudzony spód.
- Przygotowanie bezy:
- Białka ubijamy. Dodajemy partiami sok z cytryny, mąkę i cukier i dalej ubijamy. Bezą przykrywamy krem. Całość pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy dopiero gdy wystygnie.
Smacznego!
Advertisements