Ciasto z korzenną gwiazdką

Zwykły ucieraniec w podłużnej foremce? Nieee… Gwarantuję, że po ukrojeniu plastra każdemu pojawi się uśmiech na twarzy :) Ciasto nie dość, że wygląda uroczo i bardzo świątecznie, to w dodatku jest bardzo smaczne i zachowuje świeżość przez kilka dni :) Połączenie cytrynowo-jogurtowego i piernikowego ciasta jest pyszne i jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, pomyślcie nad tym wypiekiem.
Coś czuję, że w moim domu to będzie hicior na tegorocznym świątecznym stole ;)

Zdjęcie - Ciasto z korzenną gwiazdką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CIASTO Z KORZENNĄ GWIAZDKĄ
ciasto korzenne:
250g mąki,
50g masła,
100g cukru pudru,
2 duże jajka,
125g płynnego miodu,
1 łyżka przyprawy korzennej do pierników,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto jogurtowe:
3 jajka,
175g cukru,
100ml oleju,
150g jogurtu naturalnego,
250g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sok i skórka z ½ cytryny

Przygotować ciasto korzenne: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, cukier puder i miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując, dodać miód. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodać do ciasta i krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta.
Ciasto wylać do foremki 11 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w plastry. Z każdego plastra wyciąć foremką gwiazdkę.

Przygotować ciasto jogurtowe: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, stopniowo dodawać olej i jogurt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją do ciasta. Dodać sok i skórkę z cytryny i wszystko wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta.

Składanie ciasta: Foremkę do pieczenia o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać 1/3 ciasta jogurtowego. Ułożyć wzdłuż całej formy gwiazdki tak, aby jedna stykała się z drugą. Zalać pozostałym ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


(przepis wypatrzyłam na blogu Anyżkowo)

Przepisy z tych kategorii

Piernik biszkoptowy
3

Piernik biszkoptowy

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Mrówkowiec
13

Mrówkowiec

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Piernik  staropolski
6

Piernik staropolski

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Piernik z makiem
1

Piernik z makiem

Laura Laura
Cafe Babilon

Ciasto
16

Ciasto "Trójniak"

evenka evenka
Arabeska