Ciasto z kokosem i jabłkami
Czasami czytając przepis na jakieś ciasto od razu wiemy, że będzie smaczne. W tym przypadku... nie spodziewałam się, że aż tak! :) Jest to wyjątkowe połączenie kruchego, kakaowego ciasta z jabłkami i delikatną masą kokosową. Ciasto jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Serdecznie polecam!
Składniki na ciasto:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do garnka, wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż zmiękną (nie muszą się rozpaść, nawet lepiej, żeby część pozostała w całości). Następnie garnek odkryć, wsypać cukier i podgrzewać jeszcze kilka minut, żeby płyn odparował. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części - jedną wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem (fot.1), a drugą włożyć do zamrażalnika na około 1/2 godziny.
Białka ubić, stopniowo dodając cukier i ubijać, aż się rozpuści (fot.2). Wsypać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać śmietanę, aromat waniliowy i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Na ciasto w blaszce wyłożyć masę jabłkową, następnie rozprowadzić równomiernie masę kokosową (fot.3), Całość posypać startym ciastem kakaowym (z zamrażalnika) (fot.4). Piec w temp. 170°C przez 50-60 minut (opcja z termoobiegiem).
Źródło z niewielkimi zmianami: arabeskawaniliowa.pl
drukuj przepis
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 kg jabłek (użyłam szarej renety)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do garnka, wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż zmiękną (nie muszą się rozpaść, nawet lepiej, żeby część pozostała w całości). Następnie garnek odkryć, wsypać cukier i podgrzewać jeszcze kilka minut, żeby płyn odparował. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części - jedną wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem (fot.1), a drugą włożyć do zamrażalnika na około 1/2 godziny.
Białka ubić, stopniowo dodając cukier i ubijać, aż się rozpuści (fot.2). Wsypać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać śmietanę, aromat waniliowy i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Na ciasto w blaszce wyłożyć masę jabłkową, następnie rozprowadzić równomiernie masę kokosową (fot.3), Całość posypać startym ciastem kakaowym (z zamrażalnika) (fot.4). Piec w temp. 170°C przez 50-60 minut (opcja z termoobiegiem).
Źródło z niewielkimi zmianami: arabeskawaniliowa.pl
drukuj przepis