Ciasto z jagodami
Doczekałam się wreszcie w tym roku na moje ukochane jagody! Wydaje mi się, że to ten typ owoców, który jest w stanie przenieść na wyższy level w zasadzie każdy wypiek czy deser. Pomyślcie o jakmkolwiek słodyczu i dodajcie “z jagodami”. Prawda, że lepiej?Mój hit to sernik z jagodami, ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki, babeczki, muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad. Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam zatem od najprostszego i najsmaczniejszego wypieku: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu, tak bardzo, że jestem w stanie zjeść sama 1/3 blachy zaraz po upieczeniu. Nie wierzę w zasadę o nie jedzeniu ciepłego drożdżowego, takie zdecydowanie lubię najbardziej, ale w sumie na drugi dzień też jest dobre – o ile tak długo zostanie :)
Składniki na ciasto:3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
2 jajka
100 g drożdży
200 g masła
+ jagody (ok. 1,5 szklanki)
Składniki na kruszonkę Jak zrobić ciasto z jagodami?W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajka ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto (można już do środka dodać garść jagód) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy jagodami i kruszonką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Z drożdżowym nie warto się śpieszyć, dlatego im więcej macie cierpliwości przy jego robieniu lub po prostu zajmujecie się w międzyczasie czymś innym – tym lepiej :)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok 40-50 minut. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)