Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami w tym wykonaniu jest bardzo delikatne, lekkie jak puszek i mocno owocowe. Przepis jest bardzo podobny do biszkoptu i jedynie czym się różni to dodatek do ciasta oleju. Wilgotne, słodkie z lekko kwaśnymi jagodami. Proste w wykonaniu i nie ma mowy o zakalcu.

Lekkość uzyskujemy dzięki ubitym białkom. To one podnoszą ciasto i sprawiają, że jest jak puch.

Jeśli nie chcesz dodawać do ciasta proszku do pieczenia zastąp je mąką/ skrobią ziemniaczaną, która również spulchni ciasto i doskonale utrzyma. Moje ciasto z jagodami nie jest mocno wysokie, ponieważ wolałam, aby czuć było bardziej owoce. W ten sposób było bardzo mocno jagodowe, a ciasto było tutaj dodatkiem.

Jeśli wolisz wysokie ciasto zmniejsz rozmiar blaszki lub zwiększ składniki o 1/3.

Ten przepis idealny jest dla osób, które w kuchni nie czują się zbyt pewnie i boją się, że wyjdzie zakalec. Zapewniam Cię tutaj nie ma mowy o zakalcu. Postępuj według przepisu, a upieczesz właśnie takie pyszne ciasto.

W moim domu nie mogliśmy się nadziwić jego prostocie i puszystości. Od początku lata szukałam przepisu na ciasto, które będzie naprawdę lekkie, a zarazem proste i wilgotne. Te ciasto z jagodami spełnia moje wszystkie wyobrażenia na temat letniego wypieku. Uwielbiam je.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jagodami.

Zdjęcie - Ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (zamiennie mąką ziemniaczana)
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 150 g jagód lub borówek
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
  • cukier puder do oprószenia

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera na średnie i stopniowo wsypujemy cukry. Miksujemy przez ok 3 min. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo żółtka i wlewamy powoli olej. Mąkę i proszek przesiewamy w kilku partiach do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy po każdym dodaniu, aby jak najmniej opadła piana. Formę o wym. 24×24 cm lub mniejszą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Jagody oprószamy łyżeczką mąki, mieszamy i wykładamy na wierzch. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Muffinki jagodowe

Muffinki jagodowe

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
1

Szybkie ciasto z borówkami i k…

aronia aronia
Wiem co jem

Ciasto z borówkami
1

Ciasto z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto ucierane z owocami
2

Ciasto ucierane z owocami

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Razowe ciasto z jagodami i migdałami

Razowe ciasto z jagodami i mig…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto lawendowe z jagodami i sosem truskawkowym

Ciasto lawendowe z jagodami i…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ