Ciasto z jabłkami i budyniem

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem idealne w sezonie jesiennym. Słodki budyń i zatopione w nim jabłuszka i do tego całość przykryta lekkim ciastem kruchym. To ciasto idealne.
Ciasto robi się błyskawicznie i jedyna dłuższa chwila to zamrażanie. Ciasto kruche możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić.
Do budyniu możesz dodać 2 żółtka dzięki czemu będzie bardziej delikatny i smaczniejszy.
Jabłka do ciasta mogą być kwaśne lub słodkie tutaj wybór należy do ciebie. Moje były o słodkim smaku, niezbyt twarde dzięki czemu były mięciutkie po upieczeniu.
Ciasto z jabłkami i budyniem to kolejny przepis na wykorzystanie owoców w sezonie. Przepyszne, słodkie i do tego ten piękny cynamonowy zapach.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.
CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 600 ml mleka
- 2×40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 800 g jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cynamonem. Dodajemy cukry, sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (możesz użyć także malaksera). Na koniec dodajemy żółtko oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz (ciasto możesz przygotować wcześniej i zamrozić).
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem i ścieramy na tarce o dużym oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem, wanilią, masłem oraz solą. W pozostałym mleku mieszamy przesiany proszek budyniowy (można dodać 2 żółtka). Do gorącego mleka wlewamy zimne mleko i cały czas mieszając gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie gęsty.
Jabłka kroimy w kosteczkę i mieszamy razem z cynamonem i kaszką.
Budyń wykładamy na podpieczony spód, układamy jabłka i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z gałką lodów.