Ciasto z jabłkami

Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Idealnie smakuje lekko ciepłe z gałką waniliowych lodów. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem z książki "Kulinarne ABC. Thermomix". Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm: 130 g miękkiego masła
150 g cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 duże jabłka
cukier puder do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i nacinamy wzdłuż (jak na zdjęciu) uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Odstawiamy na bok.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, odstawiamy na bok.

3. W misie miksera umieszczamy masło, cukier i jajka i miksujemy. Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do połączenia składników.

4. Masę przelewamy do formy, na wierzchu układamy jabłka, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut do tzw. "suchego patyczka" (wykałaczkę wbijamy w ciasto i wyciągamy, sprawdzamy czy wykałaczka nie jest pokryta surowym ciastem). Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.

5. Ciasto wyciągamy z formy, posypujemy cukrem pudrem. Idealnie smakuje jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych. Smacznego! :)

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Włoskie ciasto z gruszkami i  mascarpone
2

Włoskie ciasto z gruszkami i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Łatwe ciasto z gruszkami
2

Łatwe ciasto z gruszkami

Dzi Dzi
karmelowy

Ekspresowe korzenne ciasto jabłkowe
2

Ekspresowe korzenne ciasto jab…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szarlotka sypana
1

Szarlotka sypana

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jabłecznik z antonówek
2

Jabłecznik z antonówek

Kaś Kaś
Bake&Taste

Szarlotka z kruszonką (i to taką przez duże K!)
1

Szarlotka z kruszonką (i to ta…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty