Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy 20 cm równie dobrze spisze się niewielka kwadratowa foremka.

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 jajka
120 g cukru
50 g mąki
2 łyżki kakao

+ gruszki, brązowy cukier (opcjonalne)

Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia.

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Warto poświęcić na to więcej czasu – dzięki temu ciasto ładnie urośnie.

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na połówki (lub trochę mniej niż połówki) i nacinamy na wierzchu.

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką – jak na biszkopt.

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową, najlepiej za pomocą drucianej trzepaczki.

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarniki rozgrzanego na 160 stopni, pieczemy ok. 45-50 minut.

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odkładamy na kratkę, żeby przestygło. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Kategorie przepisów