Ciasto z gruszkami
Dziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy 20 cm równie dobrze spisze się niewielka kwadratowa foremka.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 jajka
120 g cukru
50 g mąki
2 łyżki kakao
+ gruszki, brązowy cukier (opcjonalne)
Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Warto poświęcić na to więcej czasu – dzięki temu ciasto ładnie urośnie.
Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na połówki (lub trochę mniej niż połówki) i nacinamy na wierzchu.
Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką – jak na biszkopt.
Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową, najlepiej za pomocą drucianej trzepaczki.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarniki rozgrzanego na 160 stopni, pieczemy ok. 45-50 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odkładamy na kratkę, żeby przestygło. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
ciastkożercy.pl