Ciasto z chałwą
A dziś mam dla Was takie urocze ciacho z chałwą, cienki czekoladowy biszkopt wypełniony masą śmietanowo chałwową i kawałeczkami chałwy. Efektownie wygląda i smakuje wszystkim miłośnikom chałwy. Pierwszy raz wykładałam formę biszkoptem i zalewałam masą, ale powiem Wam że wyszło świetnie i będę częściej robić takie eksperymenty.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto na dużą płaską formę (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.
Masa chałwowa:
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 250 g chałwy
- 3 łyżeczki żelatyny g żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
150 ml śmietany zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladą oraz ok 200 g, również pokruszonej chałwy i mieszamy całość, aż składniki się połączą. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki mleka i odstawiamy do napęczenienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z masą chałwową. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z ostudzoną masą chałwową.
Formę (u mnie blaszka keksówka) wykładamy folią spożywczą, a następnie docinamy biszkopt i wykładamy nim formę (kawałek na spód, kawałki na boki i docinamy kawałek na wierzch). Pozostałą chałwę kroimy w kostkę (moja się strasznie kruszyła, dlatego kostki są takie nierówne) i układamy na biszkopcie, wylewamy masę, przykrywamy biszkoptem, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego