Ciasto Wiewiórka z kajmakiem
Błyskawiczne i niezwykle smaczne ciasto Wiewiórka z jabłkami i orzechami oraz kajmakiem to smak mojego dzieciństwa!
✅Rozpływa się w ustach i jest dziecinnie proste.
✅ Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników.
✅ Długo zachowuje swoją świeżość.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam olej Kujawski 3 Ziarna. Olej ten to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu świetnie nadaje się do gotowania, smażenia oraz pieczenia.
Ma szklaną, ekologiczną butelkę i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, zawiera także witaminy E i K.
Składniki na ciasto Wiewiórka z kajmakiem:
Keksówka o wymiarach 12 cm x 25 cm
- 4 jaja o rozmiarze L
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju Kujawskiego 3 Ziarna
- ekstrakt z wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki kajmaku
- garść orzechów włoskich do dekoracji
Jak upiec ciasto Wiewiórka z kajmakiem?
Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej Kujawski 3 Ziarna i ekstrakt z wanilii, chwilę miksuję. Następnie wsypuję przesianą przez sito mąką pszenną, proszek do pieczenia i cynamon. Miksuję do połączenia się składników.
Na koniec dodaję jabłko – obrane wcześniej i pokrojone w kostkę oraz posiekane drobno włoskie orzechy. Mieszam ciasto Wiewiórka.
Formę “keksówkę” wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę, równam. Piekę przez ok. 45 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni C.
Upieczone ciasto Wiewiórka studzę na blacie, a następnie dekoruję kajmakiem i orzechami włoskimi.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: średni