Ciasto waniliowo-żurawinowe

Ciasto  waniliowo-żurawinowe

Zdjęcie - Ciasto  waniliowo-żurawinowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


3 duże jajka

170 g cukru

180 g masła

szczypta soli

łyżka ekstraktu waniliowego

285 g mąki

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

150 - 160 g suszonej żurawiny

Żółtka utarłam z cukrem i miękkim masłem oraz ekstraktem waniliowym. Musi powstać jednolita masa. Następnie dodałam mąkę i żurawinę. Na koniec delikatnie dodałam białko ubite na sztywno.

Masę wylałam do podłużnej formy keksowej.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.

Ciasto jest bajecznie proste i smaczne.

Może niezbyt efektowne ale idealne do kawy i herbaty. Na podwieczorek.

Przepis znaleziony w sieci.

Kategorie przepisów