Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

Najlepsze ciasto sezonowe, to ucierane z rabarbarem, które zaczaruje każde spotkanie przy herbacie w gronie znajomych i nie potrzeba wiele umiejętności by nie wyszło, zawsze wychodzi wyśmienite i zazwyczaj jest wyczekiwaną częścią niedzielnego obiadu.

Ciasto ucierane z rabarbarem polecam na niedzielne popołudnie na deser.

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto ucierane z rabarbarem

Składniki na ciasto ucierane z rabarbarem:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła miekkiego
  • 180 g cukru drobnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 3-4 łyżki mleka
  • cukier puder do posypania
  • 400 g rabarbaru + 3-4 łyżki cukru i 1 łyżeczki cynamonu
  • Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z cukrem i cynamonem.

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto ucierane z rabarbarem Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto ucierane z rabarbarem

 

Jak upiec ciasto ucierane z rabarbarem?

Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku i za każdym dodaniem ucierać do otrzymania jednolitej masy.

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać na trzy razy wraz z mlekiem.

Białka ubić na sztywną pianę i na koniec dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm na 24 cm lub o podobnych wymiarach przełożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwa razy. Jedną wyłożyć na spód formy, dodać przygotowany rabarbar, następnie przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch.

Piec w 180 ‚ C przez 45-50 minut /góra-dół/ lub do zarumieniania.

Ciasto ucierane z rabarbarem jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i podawać na deser do herbaty.

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto ucierane z rabarbarem

Smacznego !

 

Kategorie przepisów