Ciasto ucierane z rabarbarem
Najlepsze ciasto sezonowe, to ucierane z rabarbarem, które zaczaruje każde spotkanie przy herbacie w gronie znajomych i nie potrzeba wiele umiejętności by nie wyszło, zawsze wychodzi wyśmienite i zazwyczaj jest wyczekiwaną częścią niedzielnego obiadu.
Ciasto ucierane z rabarbarem polecam na niedzielne popołudnie na deser.
Ciasto ucierane z rabarbarem
Składniki na ciasto ucierane z rabarbarem:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła miekkiego
- 180 g cukru drobnego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 5 białek
- 3-4 łyżki mleka
- cukier puder do posypania
- 400 g rabarbaru + 3-4 łyżki cukru i 1 łyżeczki cynamonu
- Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto ucierane z rabarbarem Ciasto ucierane z rabarbarem
Jak upiec ciasto ucierane z rabarbarem?
Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku i za każdym dodaniem ucierać do otrzymania jednolitej masy.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać na trzy razy wraz z mlekiem.
Białka ubić na sztywną pianę i na koniec dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm na 24 cm lub o podobnych wymiarach przełożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwa razy. Jedną wyłożyć na spód formy, dodać przygotowany rabarbar, następnie przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch.
Piec w 180 ‚ C przez 45-50 minut /góra-dół/ lub do zarumieniania.
Ciasto ucierane z rabarbarem jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i podawać na deser do herbaty.
Ciasto ucierane z rabarbarem
Smacznego !