Ciasto ucierane z jabłkami

Ciasto ucierane z jabłkami

Zdjęcie - Ciasto ucierane z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Witajcie w Nowym Roku, nie wiem jak to jest z Wami ale ja mam noworocznego lenia i jakoś tak nie chce mi się zupełnie nic, ogarniam tylko codzienność i obiecuję sobie, że po tym długim weekendzie wezmę się w końcu do pracy.

Przy okazji pierwszego wpisu w 2023 roku chciałabym Wam podziękować, za to, że korzystacie z moich przepisów, bo spisuję je dla siebie i dla Was, szczególnie zaś dziękuję za te 100 000 wyświetleń w grudniu. Ciekawa jestem czego Wam brakuje na moim blogu? Jeśli są jakieś ciasta, desery, dania które chcielibyście bym dla Was przygotowała to piszcie śmiało w komentarzach.

Tymczasem zapraszam na proste, pyszne i tanie ciasto ucierane z jabłkami.

Ciasto (na blaszkę 25x35 cm)

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła (może być także margaryna)
  • 130g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 żółtek
  • 220ml mleka

Miękkie masło ucieramy z cukrami na najwyższych obrotach miksera ok 3-4 minut. Następnie nie przestając ucierać dodajemy kolejno żółtka. Gdy żółtka się połączą z ciastem wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Ja robiłam to na 4 razy (trochę mąki, trochę mleka i gdy się połączy znów). Ciasto przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch:

  • ok 500 g jabłek pokrojonych w plasterki
  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • ok 50 g płatków migdałowych

Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy piana będzie gęsta stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści. Do gęstej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na wierzch ciasta wykładamy jabłka, a na nie bezę, wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy około 60 minut. Gdy beza zacznie ciemnieć proponuję przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i zajadamy ze smakiem.

Zdjęcie - Ciasto ucierane z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto ucierane z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów