Ciasto truskawkowe na maślance
Bardzo delikatne ciasto z truskawkami na maślance, uwielbiam ciasta owocowe jemy je razem z dziećmi :-) nie ma jak domowy placek...
Forma 39/27 cm
- 5 jajek
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 130 g masła
- 400 - 500 g truskawek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki krupczatki
Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru następnie dodać maślankę, roztopione i przestudzone masło zmiksować. Mąkę połączyć z proszkiem i dodać do zmiksowanych żółtek - wymieszać i odstawić. Białka ubić na sztywno w międzyczasie dosypując cukier. Następnie delikatnie wymieszać z masą żółtkową i wylać na blachę na wierzch poukładać owoce. Piec w 180 C ok 50 minut tzw do suchego patyczka.
Smacznego