Ciasto truskawkowa lasagnia

Ciasto truskawkowa lasagnia, czyli spód z herbatników maślanych. Warstwa serowa, następnie truskawkowa i kem śmietankowy pod herbatnikami. Deser bardzo lekki idealny na lato.

Ciasto nie wymaga pieczenia. Warto wykonać je dzień wcześniej, aby warstwy miały czas dobrze stężeć, a herbatniki nieco zmiękły.

Truskawki w sezonie dodaj świeże będą słodsze i bardziej aromatyczne. Poza sezonem wykonaj w ten sam sposób na mrożonych.

Ciasto truskawkowa lasagnia to połączenie trzech pysznych warstw, z czego truskawkowa jest najbardziej wyrazista. Masa z twarogu jest słodka i mocno serowo z odrobiną jogurtu. Warstwa śmietankowa jest lekko cytrynowa i wręcz piankowa.

Przepyszny i prosty deser, koniecznie wypróbuj ciepłe dni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.

Zdjęcie - Ciasto truskawkowa lasagnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO TRUSKAWKOWA LASAGNIA

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170 g herbatników, maślanych
  • 70 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu np. z wiaderka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:

  • 500 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • kilka pokruszonych herbatników na wierzch

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
Truskawki zagotowujemy z wodą. Lekko studzimy i miksujemy na mus, następnie dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Herbatniki mielimy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż powstanie wilgotny piasek. Wykładamy na spód i dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z jogurtem, wanilią i przesianym cukrem pudrem. Powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na herbatniki, następnie wkładamy na koło 15 min do lodówki. Tężejąca masę truskawkową wykładamy do warstwę serową i ponownie wkładamy do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę cały czas miksując. Na koniec możesz dodać cukier puder, jeśli masa jest za mało słodka. Wykładamy na warstwę truskawkową i wierzch oprószamy pokruszonymi herbatnikami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto truskawkowa lasagnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto truskawkowa lasagnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto truskawkowa lasagnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto truskawkowa lasagnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
2

Ciasto na maślance z truskawka…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Biszkopt z truskawkami – prosty i lekki

Biszkopt z truskawkami – prost…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Serniczek truskawkowy- pyszny i łatwy

Serniczek truskawkowy- pyszny…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Truskawki na kruchym cieście

Truskawki na kruchym cieście

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik z sera warzonego
2

Sernik z sera warzonego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Aromatyczny sorbet kawowy

Aromatyczny sorbet kawowy

Life Story Moments Life Story Moments
Life Story Moments

Sernik z ricottą i borówkową pianką
2

Sernik z ricottą i borówkową p…

Beti Beti
kruche babeczki

Kostka borówkowa
1

Kostka borówkowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jagodowy krem - puszek
1

Jagodowy krem - puszek

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kakaowa pianka z wiśniową frużeliną
2

Kakaowa pianka z wiśniową fruż…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto fale dunaju
2

Ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake