Ciasto toffi – bez pieczenia

Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto toffi – bez pieczenia. Idealny deser dla początkujących, kilka prostych składników i mamy gotowe ciasto. Doskonałe do przygotowania w lato.

Ciasto toffi jest leciutkie, delikatne z dwoma warstwami przełożonymi herbatnikami. Jedna warstwa jest na bazie kremówki z masą kajmakową (możesz użyć także smakowej), natomiast druga na bazie serka mascarpone i kremówki.

Całość udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą, z której wyciskałam paseczki z fikuśnymi rozmazaniami. Czekolada dodała charakteru i wyrazistości.

Jeśli lubisz do masy kajmakowej możesz dodać drobno posiekane i uprażone orzeszki ziemne.

Idealne letnie ciasto toffi – bez pieczenia, będzie smakowało nie tylko dla dzieci, ale może być podawane również na przyjęcia, uroczystości lub imprezy domowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO TOFFI – BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM TOFFI:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 2 paczki herbatników, maślanych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy na dnie herbatnikami.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce kajmak cały czas miksując. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy. 1/3 masy wykładamy na herbatniki, następnie wykładamy drugą warstwę herbatników i kremu. Ponownie herbatniki oraz masę.
Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksujemy na gęstą masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy do połączenia. Wykładamy na masę kajmakową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Czekoladę wkładamy do woreczka foliowego i zanurzamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie lekko studzimy i nacinamy róg woreczka i wyciskamy paski na cieście. Za pomocą wykałaczki każdy paseczek lekko rozmazujemy w niedużych odstępach od siebie.

Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy