Ciasto toffi – bez pieczenia

Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto toffi – bez pieczenia. Idealny deser dla początkujących, kilka prostych składników i mamy gotowe ciasto. Doskonałe do przygotowania w lato.

Ciasto toffi jest leciutkie, delikatne z dwoma warstwami przełożonymi herbatnikami. Jedna warstwa jest na bazie kremówki z masą kajmakową (możesz użyć także smakowej), natomiast druga na bazie serka mascarpone i kremówki.

Całość udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą, z której wyciskałam paseczki z fikuśnymi rozmazaniami. Czekolada dodała charakteru i wyrazistości.

Jeśli lubisz do masy kajmakowej możesz dodać drobno posiekane i uprażone orzeszki ziemne.

Idealne letnie ciasto toffi – bez pieczenia, będzie smakowało nie tylko dla dzieci, ale może być podawane również na przyjęcia, uroczystości lub imprezy domowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO TOFFI – BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM TOFFI:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 2 paczki herbatników, maślanych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy na dnie herbatnikami.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce kajmak cały czas miksując. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy. 1/3 masy wykładamy na herbatniki, następnie wykładamy drugą warstwę herbatników i kremu. Ponownie herbatniki oraz masę.
Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksujemy na gęstą masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy do połączenia. Wykładamy na masę kajmakową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Czekoladę wkładamy do woreczka foliowego i zanurzamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie lekko studzimy i nacinamy róg woreczka i wyciskamy paski na cieście. Za pomocą wykałaczki każdy paseczek lekko rozmazujemy w niedużych odstępach od siebie.

Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto toffi – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto „Leniwiec”
1

Ciasto „Leniwiec”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto kostka alpejska
6

Ciasto kostka alpejska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z rurkami - w 15 minut!
3

Ciasto z rurkami - w 15 minut!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Chałwowiec bez  pieczenia
3

Chałwowiec bez pieczenia

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Cukier miętowy
1

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto „Bananowy song” – bez pieczenia
3

Ciasto „Bananowy song” – bez p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto kinder country
2

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto karmelek
8

Ciasto karmelek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka ze słonecznikiem
2

Ciasteczka ze słonecznikiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lizaki bezowe
2

Lizaki bezowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto chałwowe z bezą
2

Ciasto chałwowe z bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake