Ciasto styropian z wiśniami


Ciasto styropian z wiśniami to pyszny sernik bez dodatku sera na półkruchym cieście. Masa powstaje z białek ubitych z cukrem, wymieszanych z proszkiem budyniowym i kwaśną śmietaną. Ciasto jest delikatne, miękkie, nie tak mocno zbite jak klasyczny sernik. Jest baaardzo smaczne! Możemy je przygotować z ulubionymi owocami : świetnie pasują jagody czy brzoskwinie z puszki.

Zdjęcie - Ciasto styropian z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CIASTO STYROPIAN Z WIŚNIAMI

Ciasto kruche :
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
250 g zimnego masła
5 żółtek
Masa :
1 l śmietany kwaśnej 18%
5 białek
200 g drobnego cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Owoce : 400 g wiśni z kompotu
Dodatkowo : cukier puder do oprószenia

Jak zrobić ciasto styropian z wiśniami :
Śmietana i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
Najpierw przygotować ciasto kruche : na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i masło. Posiekać nożem na małe kawałki. Wówczas zebrać wszystko razem, zrobić wgłębienie, wlać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie równe części, każdą zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Wiśnie dokładnie odsączyć na sicie. Po upływie godziny wyciągnąć 1 połówkę ciasta i wylepić nią dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (foremka 35x25 cm).
Przygotować masę : białka umieścić w dużej, suche misce. Ubijać mikserem na wysokich obrotach aż powstanie sztywna piana. Wówczas dalej miksując dodawać po 1 łyżce cukru. Po każdym wsypaniu cukru miksować przez chwilę i dodać kolejną łyżkę. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez chwilę, masa powinna być sztywna i błyszcząca. Następnie wsypać proszek z obu budyniów i krótko zmiksować na niskich obrotach. Na kilka razy dodawać śmietanę, po każdym dodaniu wymieszać masę łyżką. Masę wyłożyć na surowy spód. Na niej delikatnie ułożyć wiśnie (nie wciskać ich!). Wyciągnąć drugą połówkę ciasta i zetrzeć na wierzch na tarce na grubych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto za bardzo się przyrumieni, należy przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Po upływie godziny wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do wystudzenia. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce (5-6 godzin). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb bananowy

Chleb bananowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem

Dutch baby z karmelizowanym ja…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Sernik bez sera
1

Sernik bez sera

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Sernik bez sera -

Sernik bez sera - "Styropian"

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Sernik bez sera na jogurtach greckich z bitą śmietaną na bazie jogurtu
4

Sernik bez sera na jogurtach g…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto styropian - sernik bez sera
2

Ciasto styropian - sernik bez…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Ciasto styropian, sernik bez sera
5

Ciasto styropian, sernik bez s…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Styropian
10

Styropian

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie