Ciasto styropian - sernik bez sera
Ciasto kilku nazw - styropian, sernik bez sera czy też śmietanowiec. Jednak jak zwał, tak zwał. Niezaprzeczalnie jest po prostu pyszne! Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem. U mnie w wersji z truskawkami, ale sprawdzą się też maliny czy jagody. Można też zrobić wersję bez owoców, ale owocowy sezon zbliża się wielkimi krokami, warto więc je wykorzystywać w deserach. Gorąco polecam przepis!
Składniki na ciasto: przepis z bloga Poezja Smaku, po moich zmianach
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę śmietanową:
- 1300 g śmietany 18% *
- 5 białek
- niecała szklanka cukru pudru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (u mnie z cukrem)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- ok. 600 g truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
*z podanej ilości 2 łyżki śmietany idą do ciasta
Przygotowanie ciasta Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło pokrojone na kawałki i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części - w proporcji mniej więcej 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (36x25 cm), a mniejszą zawinąć w folię spożywczą. Blachę oraz pozostałe ciasto schować do lodówki. U mnie ciasto chłodziło się dwie godziny (bezpieczne minimum to około godziny).
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni (170 przy termoobiegu) i podpiec spód przez ok. 15 minut. Podczas pieczenia przygotować masę ze śmietany.
Przygotowanie masy śmietanowej Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. W drugiej misce zmiksować śmietanę z cukrem pudrem oraz proszkiem budyniowym. Następnie dodać połowę piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie wymieszać. Masę przelać na podpieczony spód. Na wierzch wysypać pokrojone, i wymieszane w mące ziemniaczanej, truskawki. Na wierzch zetrzeć pozostałą cześć ciasta, na tarce o dużych oczkach. Blachę ponownie wstawić do piekarnika i piec około godziny (u mnie 55 minut). Po około 30 minutach nakryłam ciasto papierem do pieczenia, bo wierzch szybko się rumienił. Po upieczeniu pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku przez kolejną godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto może lekko opaść, jest to normalne. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Ciasto podałam po nocy spędzonej w lodówce - jak w przypadku tradycyjnych serników.