Ciasto styropian (sernik bez sera)

Ciasto styropian (sernik bez sera)

Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Oszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany.
Ciasto jest łatwe do zrobienia, a przy tym delikatne i smaczne.
Na zewnątrz kruszonka, a w środku, delikatna masa śmietankowo budyniowa.
Przepis na to ciasto mam od lat, ale dawno go nie robiłam.
Przepis był już nawet na blogu, ale nie było zdjęć z etapu przygotowania,
postanowiłam go trochę odświeżyć.




Składniki na kruszonkę:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
250 g. masła
5 żółtek


Masa śmietanowa:
3 duże śmietany 18% (każda po 330 g.)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
5 białek
szczypta soli


Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier.
Wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.


Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wysiekać, następnie zrobić dołek i wbić żółtka.


Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wszystko zagnieść palcami, tak żeby powstała kruszonka.


Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Śmietanę przełożyć do miski, dodać, cukier, proszek do pieczenia
i ekstrakt waniliowy. Zmiksować.
Na koniec wsypać budyń i jeszcze chwilę miksować, do połączenia składników.


Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy śmietanowej
i wymieszać łyżką.


Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja blaszka ma otwierany rant,
więc wyłożyłam tylko spod. Boki nasmarowałam masłem i posypałam mąką.
Do tak przygotowanej blaszki wyłożyć połowę kruszonki. Lekko docisnąć.


Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Następnie wylać masę śmietanową, wyrównać powierzchnię.


Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wierzch posypać resztą kruszonki.


Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
do temperatury 160 stopni i piec 1 godzinę.


Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę.
Następnie uchylić piekarnik i zostawić ciasto do wystudzenia.


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto styropian (sernik bez sera). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


















Kategorie przepisów