Ciasto śnieżny puch

Leciutkie jak chmurka ciasto śnieżny puch na biszkoptach z kremem morelowym i posypką kokosową. Błyskawiczne, proste i do tego bez pieczenia.
Deser możesz wykonać na bazie miękkich biszkopcików z nadzieniem morelowym lub użyć tradycyjnych biszkoptów podłużnych jak do tiramisu lub okrągłych. Klasyczny przepis jest na spodzie z herbatników, ale uznałam, że biszkopciki z nadzieniem będą ciekawsze i wzbogacą smak.
Ciasto śnieżny puch ma puszystą, piankową i lekko cytrynową konsystencję. Na wierzch dodała posypkę z podprażonych wiórków kokosowych.
Deser jest szybciutki, orzeźwiający i słodziutki w smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO ŚNIEŻNY PUCH
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie *
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 x galaretka cytrynowa
- 500 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ KOKOSOWĄ:
- 150 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
DODATKOWO:
- 2 opakowania biszkoptów Dr Gerard z nadzieniem morelowym **
* możesz użyć twarogu sernikowego z wiaderka dobrej jakości
** zamiast biszkoptów morelowych możesz użyć zwykłych biszkoptów podłużnych lub okrągłych
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopciki. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Kremówkę miksujemy na sztywny krem. Dodajemy po łyżce do twarogu i delikatnie miksujemy. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną galaretkę i cały czas miksujemy. Wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy cukier i wiórki. Prażymy, aż do zarumienienia. Wykładamy na masę serową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.