Ciasto „Składanka jagodowa”
Oj, lubię takie ciasta jak to ?
Jest smaczne, nieprzesłodzone, ładnie wygląda i dobrze się kroi.
Najsmaczniejsze jest na drugi i kolejny dzień, kiedy masa budyniowa nabiera troszkę lepszego smaku ?
Ciasto może wydawać się skomplikowane i mocno czasochłonne, ale wbrew pozorom dość szybko i sprawnie się je robi. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie warstwy jagodowej, a raczej oczekiwanie na jej stężenie.
Do przygotowania warstwy jagodowej wykorzystałam przygotowaną chwilę wcześniej frużelinę (jagody zasypałam mniej niż pół szklanki cukru, doprowadziłam do wrzenia. Po chwili gotowania na małym ogniu dodałam około 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Gotowałam aż do lekkiego zgęstnienia), ale same owoce też będą ok.
Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 4 kopiaste łyżki maki pszennej
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 op. budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 200 g masła
Galaretka jagodowa:
- 450 g frużeliny jagodowej
- 2 op. galaretki o smaku owoców leśnych
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru, do smaku
Dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady
Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę pszenną. Miksujemy tylko do połączenia. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
W taki sam sposób wykonujemy biszkopt kakaowy, dodając pod koniec do masy jajecznej mąkę z kakao.
Z mleka odlewamy 3/4 szklanki. Łączymy je z żółtkami i proszkiem budyniowym. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.
Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Cienkim strumieniem wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia (niech chwilę pobulgocze). Do gorącej masy dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy aż do połączenia.
Jeszcze ciepłą masę budyniową wylewamy na jasny biszkopt, wyrównujemy. Przykrywamy biszkoptem kakaowym.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Zimną galaretkę łączymy z frużeliną jagodową (lub po prostu jagodami), odstawiamy do stężenia. Następnie wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na minimalnej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę (dla pewności można ją też zahartować wcześniej z niewielką ilością śmietany).
Gotową masę rozprowadzamy na stężałej galaretce jagodowej.
Wierzch dekorujemy tartą czekoladą.