Ciasto Shrek – przepis

Jedno z popularniejszych ciast w internecie, a co za tym idzie chyba jedno ze smaczniejszych. Oczywiście, musiałam się przekonać na własnym podniebieniu;). Pieczenie i przygotowanie ciasta udało się bez większych komplikacji, chociaż znawcy zastanawiają się dlaczego nie ma na wierzchu galaretki. Rozwiązanie jest proste ciasto wyszło za wysokie, więc z niej zrezygnowałam i wcale nie żałuje, że jej nie było. Sekretem tego ciasta jest delicja, która jest „kropką na i” i rewelacyjnie zaznacza smak zielonej masy. Przepis ze strony Tesco, z lekką przeróbką. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startej skorki z limonki

SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA:

  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody

SKŁADNIKI NA ZIELONĄ MASĘ:

  • 1 l zielonego soku typu Kubuś lub Pysio
  • 3 op. budyniu śmietankowego

SKŁADNIKI NA BIAŁĄ MASĘ:

  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. galaretki agrestowej
  • szklanki gorącej wody
  • 2 op. ciastek typu delicje, polecam pomarańczowe

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z limonki. Lekko łączymy i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i powoli dodajemy do masy. Formę 25×35 cm. lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.

 

W 1,5 szklance zielonego soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń, cały czas energicznie mieszamy. Lekko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie.

 

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przekładamy na zieloną warstwę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy delicje lekko dociskając.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 4 godz. do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto Shrek – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto Shrek – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: biszkopt, budyń, galaretka, Kubuś, limonka, Śmietanka

 

Przepisy z tych kategorii

Kasztanowe ravioli z pistacjami i rozmarynem. O primitivo słów kilka. Pasta e Vino!

Kasztanowe ravioli z pistacjam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Świąteczne paszteciki na zakwasie

Świąteczne paszteciki na zakwa…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ananas kandyzowany

Ananas kandyzowany

aronia aronia
Wiem co jem

Cranberry Noel - ciasteczka z żurawiną i rozmarynem

Cranberry Noel - ciasteczka z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak pieczony ze śliwkami i sosem sojowym

Kurczak pieczony ze śliwkami i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pierniczki orzechowe
1

Pierniczki orzechowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Przepisy z tych kategorii

Bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym

Bananowe pancakes z solonym so…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Piernik śliwkowy
2

Piernik śliwkowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernik czekoladowy z suszonymi  śliwkami

Piernik czekoladowy z suszonym…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Korzenne ciasto marchewkowe

Korzenne ciasto marchewkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciastka świąteczne laski (candy canes cookies)

Ciastka świąteczne laski (cand…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Korzenno herbaciane ciasto z gruszkami. Kronika grudniowych wypadków

Korzenno herbaciane ciasto z g…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami