Ciasto Shrek – przepis

Jedno z popularniejszych ciast w internecie, a co za tym idzie chyba jedno ze smaczniejszych. Oczywiście, musiałam się przekonać na własnym podniebieniu;). Pieczenie i przygotowanie ciasta udało się bez większych komplikacji, chociaż znawcy zastanawiają się dlaczego nie ma na wierzchu galaretki. Rozwiązanie jest proste ciasto wyszło za wysokie, więc z niej zrezygnowałam i wcale nie żałuje, że jej nie było. Sekretem tego ciasta jest delicja, która jest „kropką na i” i rewelacyjnie zaznacza smak zielonej masy. Przepis ze strony Tesco, z lekką przeróbką. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startej skorki z limonki

SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA:

  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody

SKŁADNIKI NA ZIELONĄ MASĘ:

  • 1 l zielonego soku typu Kubuś lub Pysio
  • 3 op. budyniu śmietankowego

SKŁADNIKI NA BIAŁĄ MASĘ:

  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. galaretki agrestowej
  • szklanki gorącej wody
  • 2 op. ciastek typu delicje, polecam pomarańczowe

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z limonki. Lekko łączymy i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i powoli dodajemy do masy. Formę 25×35 cm. lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.

 

W 1,5 szklance zielonego soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń, cały czas energicznie mieszamy. Lekko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie.

 

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przekładamy na zieloną warstwę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy delicje lekko dociskając.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 4 godz. do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto Shrek – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto Shrek – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: biszkopt, budyń, galaretka, Kubuś, limonka, Śmietanka

 

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste ciastka 2w1

Pełnoziarniste ciastka 2w1

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Bułeczki pełne witamin

Bułeczki pełne witamin

aronia aronia
Wiem co jem

Mazurek z kajmakiem
1

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka Zebra
2

Babka Zebra

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Śniadanie biegacza albo lekki obiad czyli pomarańczowe mini-naleśniki w 30 minut

Śniadanie biegacza albo lekki…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną

Migdałowe scones z białą czeko…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie

Struan z rodzynkami i cynamone…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Galaretkowiec
1

Galaretkowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Tarta marcepanowa z gruszkami

Tarta marcepanowa z gruszkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Puszyste naleśniki biszkoptowe dla NieAlergika

Puszyste naleśniki biszkoptowe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Babka gotowana waniliowa

Babka gotowana waniliowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy