Ciasto Shrek – przepis

Jedno z popularniejszych ciast w internecie, a co za tym idzie chyba jedno ze smaczniejszych. Oczywiście, musiałam się przekonać na własnym podniebieniu;). Pieczenie i przygotowanie ciasta udało się bez większych komplikacji, chociaż znawcy zastanawiają się dlaczego nie ma na wierzchu galaretki. Rozwiązanie jest proste ciasto wyszło za wysokie, więc z niej zrezygnowałam i wcale nie żałuje, że jej nie było. Sekretem tego ciasta jest delicja, która jest „kropką na i” i rewelacyjnie zaznacza smak zielonej masy. Przepis ze strony Tesco, z lekką przeróbką. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startej skorki z limonki

SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA:

  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody

SKŁADNIKI NA ZIELONĄ MASĘ:

  • 1 l zielonego soku typu Kubuś lub Pysio
  • 3 op. budyniu śmietankowego

SKŁADNIKI NA BIAŁĄ MASĘ:

  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. galaretki agrestowej
  • szklanki gorącej wody
  • 2 op. ciastek typu delicje, polecam pomarańczowe

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z limonki. Lekko łączymy i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i powoli dodajemy do masy. Formę 25×35 cm. lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.

 

W 1,5 szklance zielonego soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń, cały czas energicznie mieszamy. Lekko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie.

 

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przekładamy na zieloną warstwę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy delicje lekko dociskając.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 4 godz. do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto Shrek – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto Shrek – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: biszkopt, budyń, galaretka, Kubuś, limonka, Śmietanka

 

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Listopadowa piekarnia

Orkiszowy chleb dekoracyjny. L…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Jesienna pieczeń z dynią i porem

Jesienna pieczeń z dynią i por…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb orkiszowy, na zakwasie i drożdżach

Chleb orkiszowy, na zakwasie i…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Orkiszowy chleb ozdobny. Korona Lyonu. Listopadowa Piekarnia

Orkiszowy chleb ozdobny. Koron…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orkiszowy chleb dekoracyjny

Orkiszowy chleb dekoracyjny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowe pesto z migdałami

Domowe pesto z migdałami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Kruche rogaliki z budyniem
2

Kruche rogaliki z budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Dyniowe pankejki
1

Dyniowe pankejki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pyszny budyń jaglany na mleku kokosowym
1

Pyszny budyń jaglany na mleku…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Koktajl z ananasem i młodym jęczmieniem

Koktajl z ananasem i młodym ję…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Tarta z budyniem kokosowym i żurawiną
2

Tarta z budyniem kokosowym i ż…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Proste czerwone curry z kurczaka

Proste czerwone curry z kurcza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy