Ciasto serowo-kokosowo-orzechowe

Ciasto serowo-kokosowo-orzechowe
Przepis na to ciasto moja mama dostała od znajomej. Zrobiłyśmy je razem wczoraj wieczór :) Kiedy ciasto było już w piecu, zrobiłam to, co powinnam była zrobić NAJPIERW, czyli sprawdzić w necie, czy ktoś już kiedyś robił ciasto i jak mu wyszło. No i dowiedziałam się, że przepis pochodzi z książki „103 ciasta siostry Anastazji”, którą to moja mama posiada i w ogóle z niej nie korzysta. Heh, to tłumaczy, dlaczego ciasto składa się aż z 3 warstw, choć i tak mogło być gorzej, bo w stylu siostry Anastazji byłoby dodanie do tego jeszcze 3 różnych mas do przełożenia ;) Bardziej zdziwiło mnie jednak, że na zdjęciach w necie warstwa orzechowa ma czekoladowy kolor. No i okazało się, że prócz orzechów trzeba było dodać jeszcze kakao. Kakao, które było w składnikach, ale w opisie przygotowania już nie. Dziwne, że błąd ten pojawił się nie tylko w książce, ale stał się również notorycznie powielany w przepisach internetowych i tym od znajomej mamy. Tak jakby ludzie w ogóle nie myśleli, co piszą. A potem trafia się taki roztrzepaniec jak ja i nie zauważa kompletnie tego kakao.
A ciasto, mimo że bez kakao, jest bardzo smaczne. Warstwa kokosowa jest wprawdzie trochę suchawa, ale w połączeniu z wilgotnym sernikiem na spodzie smakuje super. Tak więc mimo początkowych obaw i mimo że wykonanie jest trochę czasochłonne, mogę ciasto spokojnie polecić :)

Zdjęcie - Ciasto serowo-kokosowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO SEROWO-KOKOSOWO-ORZECHOWE
ciasto serowe:
600g mielonego twarogu,
120g masła,
250g cukru pudru,
6 jajek (oddzielone żółtka od białek),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
ciasto kokosowe:
4 białka,
150g cukru,
150g wiórków kokosowych,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ciasto orzechowe:
4 jajka (oddzielone żółtka od białek),
100g cukru,
100g zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżka kakao,
3 łyżki mąki pszennej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto serowe: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka. Dalej ucierając, stopniowo dodawać po łyżce sera. Następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną i aromat. Białka ubić na sztywną pianę i łyżką wmieszać je w ciasto.
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stopniowo dodając cukier, ubijać, aż piana będzie lśniąca, a kryształki cukru rozpuszczone. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie wmieszać je w pianę za pomocą łyżki.
Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać, dodając po trochę cukru i po jednym żółtku. Zmielone orzechy wymieszać z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać z ubitymi jajkami za pomocą łyżki.
Dużą prostokątną blachę (35 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić najpierw ciasto serowe, potem kokosową bezę, a na koniec ciasto orzechowe.
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.


Zdjęcie - Ciasto serowo-kokosowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów