Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami

Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami

Zdjęcie - Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
U mnie znów słodko, co jest dość rzadkim zjawiskiem. Jednak nadmiar owoców, których już nie jesteśmy w stanie zjeść ot tak, sprawia, że zaczynam kombinować na różne sposoby. Mrożonki na zimę porobione tak więc czas na coś słodkiego. Tradycyjnie już autorski przepis z wykorzystaniem prozdrowotnych składników. Osoby nietolerujące laktozy czy kazeiny niestety muszą obejść się smakiem, gdyż w przepisie pojawia się twaróg. Jednak jak zwykle nie ma białej mąki ani tradycyjnego cukru. Spora dawka kokosa to ukłon w stronę mojej córki, która zamówiła ciasto mocno kokosowe. Jak tu odmówić dziecku kiedy słodkie wypieki goszczą u nas sporadycznie. Ciasto przyjemne w smaku, a najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Takie prosto z lodówki jest nieco twarde, dlatego radzę wyciągnąć je wcześniej aby się ogrzało.
Zdjęcie - Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami składniki na spód:
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki owsianej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • esencja waniliowa

składniki na masę:
  • 400 ml mleczka kokosowego - tylko gęsta część
  • 2 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 300 g jeżyn

Zdjęcie - Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wykonanie: Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wszystkie składniki na spód ciasta należy ze sobą połączyć i wymieszać, a następnie przełożyć do foremki. Ciasto będzie bardzo lepkie. Następnie za pomocą miksera ubijamy jajka z ksylitolem i dodajmy wiórki kokosowe oraz gęsta część mleczka kokosowego. Do ubitej masy dodajemy jeżyny i mieszamy. Tak przygotowaną mase przelewamy na ciasto do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-50 minut. Ważne aby wierzch ciasta był upieczony, najlepiej sprawdzić to dotykając ciasta palcem. Po wystygnięciu ciasto można udekorować owocami.

Zdjęcie - Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów