Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami
U mnie znów słodko, co jest dość rzadkim zjawiskiem. Jednak nadmiar owoców, których już nie jesteśmy w stanie zjeść ot tak, sprawia, że zaczynam kombinować na różne sposoby. Mrożonki na zimę porobione tak więc czas na coś słodkiego. Tradycyjnie już autorski przepis z wykorzystaniem prozdrowotnych składników. Osoby nietolerujące laktozy czy kazeiny niestety muszą obejść się smakiem, gdyż w przepisie pojawia się twaróg. Jednak jak zwykle nie ma białej mąki ani tradycyjnego cukru. Spora dawka kokosa to ukłon w stronę mojej córki, która zamówiła ciasto mocno kokosowe. Jak tu odmówić dziecku kiedy słodkie wypieki goszczą u nas sporadycznie. Ciasto przyjemne w smaku, a najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Takie prosto z lodówki jest nieco twarde, dlatego radzę wyciągnąć je wcześniej aby się ogrzało.
Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami składniki na spód:
- 250 g zmielonego twarogu
- 2 jajka
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mąki owsianej
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
- esencja waniliowa
składniki na masę:
- 400 ml mleczka kokosowego - tylko gęsta część
- 2 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 10 łyżek wiórek kokosowych
- 300 g jeżyn
wykonanie: Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wszystkie składniki na spód ciasta należy ze sobą połączyć i wymieszać, a następnie przełożyć do foremki. Ciasto będzie bardzo lepkie. Następnie za pomocą miksera ubijamy jajka z ksylitolem i dodajmy wiórki kokosowe oraz gęsta część mleczka kokosowego. Do ubitej masy dodajemy jeżyny i mieszamy. Tak przygotowaną mase przelewamy na ciasto do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-50 minut. Ważne aby wierzch ciasta był upieczony, najlepiej sprawdzić to dotykając ciasta palcem. Po wystygnięciu ciasto można udekorować owocami.