Ciasto serowe z żurawiną

Zdjęcie - Ciasto serowe z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

225 g niesolonego, miękkiego masła

225 g tłustego twarożku - mielonego

280 g cukru - dałam 200 g

4 jajka

1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

250 g mąki pszennej

1 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia - można dać 2

pół łyżeczki soli

100 g żurawiny suszonej

cukier puder do posypania (nie koniecznie)

Zmiksowałam ser z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodałam po kolei jajka - wymieszałam dokładnie i stopniowo dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy i żurawinę.

Przelałam ciasto do podłużnej formy keksowej i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekłam około 60 minut.

Ciasto jest ciężkie i przysadziste, bardzo wilgotne i ciężko mu się oprzeć zanim wystygnie.

Przepis znaleziony w internecie.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy