Ciasto serowe z żurawiną
225 g niesolonego, miękkiego masła
225 g tłustego twarożku - mielonego
280 g cukru - dałam 200 g
4 jajka
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250 g mąki pszennej
1 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia - można dać 2
pół łyżeczki soli
100 g żurawiny suszonej
cukier puder do posypania (nie koniecznie)
Zmiksowałam ser z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodałam po kolei jajka - wymieszałam dokładnie i stopniowo dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy i żurawinę.
Przelałam ciasto do podłużnej formy keksowej i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekłam około 60 minut.
Ciasto jest ciężkie i przysadziste, bardzo wilgotne i ciężko mu się oprzeć zanim wystygnie.
Przepis znaleziony w internecie.