Ciasto rodzynkowiec

Ciasto rodzynkowiec to przekładaniec o intensywnym czekoladowym smaku i aromatycznych rodzynkach na wierzchu. Lekkie, wilgotne i słodkie ciasto. Idealne na święta, imprezy lub urodziny.

Ciasto jest na bazie kakaowego biszkoptu, który jest bardzo delikatny i puszysty. Do jego przygotowania nie używamy proszku do pieczenia.

Rodzynki moczymy całą noc w mieszaninie wody z alkoholem. Dla fanów mocniejszego smaku można zalać samym alkoholem (polecam rum). W wersji dla dzieci moczymy rodzynki w samej wodzie. Woda z rodzynek po odstaniu jest słodka i posłuży później do nasączenia biszkoptu, który zyska jeszcze ciekawszy smak i będzie wilgotny.

Krem do ciasta jest bardzo prosty: miksujemy kremówkę z nutellą. Jeśli nie lubisz żelatyny lub nie możesz jej używać zastąp 250 ml kremówki serkiem mascarpone. Krem będzie nieco cięższy, ale równie smaczny.

Ciasto rodzynkowiec jest idealne na rodzinne świętą lub uroczystości. Pyszne, czekoladowe i do tego ze słodziutką warstwą rodzynek zatopionych w czekoladzie. Polecam wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Zdjęcie - Ciasto rodzynkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO RODZYNKOWIEC

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g nutelli
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 90 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 ml alkoholu np. wódki lub ciemnego rumu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Rodzynki zalewamy gorącą wodą nieco ponad powierzchnię. Gdy woda się wystudzi dodajemy alkohol. Zostawiamy na całą noc. Przed pieczeniem odsączamy rodzynki z zalewy i zostawiamy płyn do nasączenia biszkoptu. Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo wsypujemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła piana z białek. Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na trzy blaty.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę prosto z lodówki miksujemy razem z kremem nutella na dosyć gęstą masę. Pod koniec wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując.
Jeden blat biszkoptu nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy, wykładamy pozostały krem i przykrywamy trzecim blatem.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Rodzynki wysypujemy na wierzch biszkoptu i oblewamy płynną polewą. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub kilka godzin.

Zdjęcie - Ciasto rodzynkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rodzynkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rodzynkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rodzynkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z kremem mascarpone i malinami
2

Tarta z kremem mascarpone i ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
1

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Gęsty sos czekoladowy bez cukru
1

Gęsty sos czekoladowy bez cukr…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bananowiec straciatella
2

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu