Ciasto Rafaello na biszkopcie – przepis

Wszystkim dobrze znane i przez większość uwielbiane – ciasto a la rafaello. Po zjedzeniu jednego kawałka można o nim tylko jedno napisać ” niebo w gębie”. Biszkopt jest lekki, puszysty i delikatny, natomiast masa dosyć gęsta i nie przesłodzona. Jeśli lubicie ciasta z alkoholem do masy można dodać niewielką ilość np. malibu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Ciasto przed podaniem należy wyciągnąć z chłodnego miejsca i podawać w temp. pokojowej. Doskonale sprawdzi się na urodziny lub inną okazję. Całość tworzy wspaniały deser, który zachwyci na pewno nie jedno podniebienie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 budyń śmietankowy ( proszek )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  •  3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 200 g wiórków kokosowych

DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
  • 1 łyżka cukru pudru

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. minutę, aż masa stanie się mocno gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksując, olej oraz stopniowo mąkę z budyniem oraz proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy do dwóch tortownic o śr. 26 cm i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do tzw. suchego patyczka.

W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną. Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę lub masło chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, następnie układamy drugi biszkopt lekko dociskając i smarujemy pozostałą masą całe ciasto razem z bokami. Na koniec ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto Rafaello na biszkopcie – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto Rafaello na biszkopcie – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: aromat, budyń, Mleko, Wiórki kokosowe

Przepisy z tych kategorii

Torcik makowy z masą budyniową

Torcik makowy z masą budyniową

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto metrowiec

Ciasto metrowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Karpatka z żurawiną
2

Karpatka z żurawiną

Beti Beti
kruche babeczki

Poetyckie ciasto kokosowe
1

Poetyckie ciasto kokosowe

upl upl
Niebo w gębie

Ciasto Dobosza
1

Ciasto Dobosza

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe
3

Kanelbullar - szwedzkie bułecz…

Majana Majana
Majanowe pieczenie