Ciasto Rafaello bez pieczenia
Rewelacyjne ciasto bez pieczenia inspirowane popularnymi kuleczkami Rafaello. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jedyne co trwa dość długo to studzenie budyniu, około 4 godziny. Należy to wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Ciasto bazuje na kremie budyniowym, bardzo ważne jest to, żeby masło i budyń były w tej samej, pokojowej temperaturze. Ja przekładam masę krakersami, ale można zamiast nich użyć zwykłych herbatników. Dla mnie krem jest na tyle słodki, że wolę nie dokładać słodyczy herbatnikami, ale wybór należy do Was. Ciasto niestety, choć robi się szybko i nie wymaga pieczenia, musi odstać swoje w lodówce. Myślę, że te 12 godzin to minimum, ja odstawiam na całą dobę, w tym czasie wszystko ładnie się przegryzie, a krakersy zmiękną.
PRZEPIS NA RAFAELLO BEZ PIECZENIA
Krem budyniowy :
1 l mleka
200 g cukru
60 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g miękkiego masła
Dodatkowo :
ok. 250 g krakersów
100 g wiórków kokosowych
Jak zrobić ciasto rafaello bez pieczenia : Najpierw przygotować budyń : z mleka odlać szklankę, wlać do większej miski, dodać cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową, tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka (musi zacząć już się podnosić do góry!) wlać mleko z cukrem, mąką, żółtkami i ekstraktem z wanilii, jednocześnie cały czas mieszając. Dorowadzić do zagotowania i ściągnąć z palnika. Wierzch przykryć folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Tak przygotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło przełożyć do dużej miski, miksować na wysokich obrotach przez 3 minuty. Z ostudzonego budyniu ściągnąć folię, budyń dokładnie wymieszać. Obroty miksera zmniejszyć o jeden stopień i ciągle miksując dodawać do masła po 1 łyżce budyniu. Formę o wymiarze 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć 1 warstwę krakersów, przykryć częścią kremu, ponownie ułożyć warstwę krakersów i kremu. W sumie powinny być 4 warstwy krakersów i 4 warstwy kremu z czego ta z wierzchu najmniejsza. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę.