Ciasto rabarbarowe z kruszonką
Teraz , kiedy mam własny rabarbar w ogródku , nie może zabraknąć na blogu przepisów z tym właśnie składnikiem. Upiekłam ostatnio kilka ciast , ale tak się złożyło , że wszystkie przepisy są już tutaj (tyle , że w wersji z owocami). Ta receptura czekała dosyć długo na wypróbowanie (zdecydowanie za długo) , ale teraz już wiem , że przynajmniej raz w roku będę do niej wracała. Drożdżowy spód , kwaśny rabarbar zatopiony w słodkiej masie serowej , a to wszystko posypane jeszcze słodszą kruszonką - pyszne ! Przepis zaczerpnięty z gazetki "Ciasta domowe".
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 100 ml oleju
Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić zagłębienie , wokół brzegu nasypać soli. Drożdże rozkruszyć , wymieszać z mlekiem i ze szczyptą cukru , wlać do zagłębienia , posypać niewielką ilością mąki. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia (do momentu gdy na górnej powierzchni utworzą się rysy).
Następnie dodać cukier , jajko i olej , wszystko razem zagnieść i wyrabiać , aż utworzy się jednorodne , błyszczące ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut , aż zwiększy swoją objętość o połowę.
Masa serowa:
- 500 g mielonego białego sera
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
Ser dokładnie utrzeć z jajkami , budyniem , cukrem i cukrem waniliowym.
Kruszonka:
- 350 g mąki
- 200 g cukru
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu lub odrobina olejku waniliowego (u mnie to drugie)
Do obłożenia:
- 1000 g rabarbaru (użyłam ok. 500 g)
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm. Posypać 80 g cukru (5 łyżek) i odstawić.
Mąkę wymieszać z cynamonem , cukrem i olejem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki lub oleju.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkować. Wyłożyć do natłuszczonej dużej blachy (takiej od piekarnika) , na wierzchu rozsmarować masę serową , obłożyć odsączonym rabarbarem i posypać kruszonką. Całość odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Piec ok. 40 minut.