Ciasto rabarbarowe Babci Jasi

Ciasto rabarbarowe Babci Jasi

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe Babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru + do posypania rabarbaru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżka octu np. winnego lub jabłkowego
  • 1,5 szklanki chłodnej wody

Przygotowanie Rabarbar pokrój w cienkie plasterki i zasyp cukrem. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej - płynne. Do suchej mieszanki dodaj płynną i wymieszaj mikserem do połączenia. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Rabarbar rozłóż na wierzchu albo wymieszaj z ciastem. Piecz do suchego patyczka w 160 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 40-50 minut. Ciasto jest puszyste i lekkie, a zarazem wilgotne, a czekoladowy smak kakao świetnie współgra z kwaskowym rabarbarem :-)

 

 

 

 

Historia przepisu z szuflady na znikające ciasto rabarbarowe Babci Jasi:

"Ciasto z rabarbarem to ciasto które zrobiłam pierwszy raz z pomocą babci Jasi. To ona nauczyła mnie go robić. Wyszło bardzo dobre, że domownicy zjedli w mig. Zaczęłam je piec często co upiekłam to od razu znikało. Znajomi i rodzina je wręcz zajadli a gdy się skończyło piekłam je znowu stąd nazwa znikające ciasto!"

Kategorie przepisów