Ciasto rabarbarowe Babci Jasi
Składniki
- 3 łodygi rabarbaru
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru + do posypania rabarbaru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 łyżka octu np. winnego lub jabłkowego
- 1,5 szklanki chłodnej wody
Przygotowanie Rabarbar pokrój w cienkie plasterki i zasyp cukrem. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej - płynne. Do suchej mieszanki dodaj płynną i wymieszaj mikserem do połączenia. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Rabarbar rozłóż na wierzchu albo wymieszaj z ciastem. Piecz do suchego patyczka w 160 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 40-50 minut. Ciasto jest puszyste i lekkie, a zarazem wilgotne, a czekoladowy smak kakao świetnie współgra z kwaskowym rabarbarem :-)
Historia przepisu z szuflady na znikające ciasto rabarbarowe Babci Jasi:
"Ciasto z rabarbarem to ciasto które zrobiłam pierwszy raz z pomocą babci Jasi. To ona nauczyła mnie go robić. Wyszło bardzo dobre, że domownicy zjedli w mig. Zaczęłam je piec często co upiekłam to od razu znikało. Znajomi i rodzina je wręcz zajadli a gdy się skończyło piekłam je znowu stąd nazwa znikające ciasto!"