Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe uwielbiam je a to podstawowy przepis na nie, robimy z niego ptysie, eklerki itp można dodać różne aromaty czy też otarte skórki z pomarańczy lub cytryny czy nawet miąższ z laski wanilii

Zdjęcie - CIASTO PTYSIOWE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


1 szklanka wody

3-4 łyżki margaryny

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4-5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

oliwa do posmarowania blachy lub papier do pieczenia

Do rondelka wlać wodę dodać margarynę i sól - zagotować. Zdjąć z ognia wsypać mąkę ziemniaczana i pszenną szybko ucierając pałką na ogniu aż będzie gładkie i lśniące - przestudzić. Nagrzać piekarnik 180 C termoobieg. Wbijać kolejno po jednym jajku do masy ucierając, dodać również proszek do pieczenia. Ciasto musi być dość gęste by nie wylewało nam się same ze szprycy i po wyciśnięciu a blachę wysmarowaną tłuszczem nie rozlało się. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać kółka na ptysie lub podłużne na eklerki. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym piekarniku na jasno złoty kolor przestudzić , przekrawać i nadziewać masami.

 

Zdjęcie - CIASTO PTYSIOWE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów