Ciasto powidłowy obłoczek

Ciasto powidłowy obłoczek na bazie kakaowego biszkoptu z powidłami, kremem maślanym oraz orzechowym z chrupiącą bezą.

 

 

 

Ciasto jest lekkie, kremowe z dodatkiem powideł śliwkowych, które doskonale pasują jako kontrast dla słodkiej bezy.

Ciasto można wykonać w dwóch etapach: wcześniej ciasto i następnego dnia bezę lub odwrotnie.

Bezę przechowujemy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku i nakładamy na ciasto przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiącą na zewnątrz i piankowa w środku.

Ciasto powidłowy obłoczek będzie doskonałym ciastem jesiennym na rodzinne spotkania, święta lub uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto powidłowy obłoczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO POWIDŁOWY OBŁOCZEK

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY:

  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 300 g masła np. Lurpak, temp. pokojowa
  • 3 łyżki masy kajmakowej, orzechowej

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 1/2 małego słoiczka powideł śliwkowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części i smarujemy powidłami.
600 ml mleka zagotowujemy razem cukrem i wanilią. Do pozostałego dodajemy przesiany proszek budyniowy i wlewamy do gorącego mleka. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Połowę kremu wykładamy na powidła i przykrywamy biszkoptem oraz ponownie smarujemy powidłami. Do pozostałego kremu dodajemy po łyżce masę kajmakową i miksujemy do połączenia. Wykładamy na powidła. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Białka w temp. pokojowej miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie przesiewamy mąkę oraz dodajemy sok z cytryny. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia i tworzymy fikuśny kształt np. łyżką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140 C i od razu zmniejszamy do 120 C i pieczemy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem nakładamy bezę na ciasto i kroimy.

Zdjęcie - Ciasto powidłowy obłoczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto powidłowy obłoczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort Oreo

Tort Oreo

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Porzeczkowiec
3

Porzeczkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto łaciate
1

Ciasto łaciate

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Bounty z polewą z białej czekolady
4

Ciasto Bounty z polewą z białe…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Tort czekoladowy z musem czekoladowym
1

Tort czekoladowy z musem czeko…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz
1

Ciasto czekoladowo - wafelkowa…

Beti Beti
kruche babeczki